24 Април 2024 г. Сряда

Сценарият фалит на Гърция и вън от еврозоната за първи път разгледан от ЕС

2015-06-12 16:32:35

Фалит на Гърция и напускане на еврозоната вече официално се разглежда като вариант от Европейския съюз, съобщават световни агенции, които се позовават на високопоставени източници в еврозоната.

За първи път този сценарий е обсъждан.

Европейски източници уточниха, че някои страни в еврозонатаразглеждат „План Б" като вероятен сценарий в близките седмици.

Към момента разговорите за сценария Гърция да изпадне в неплатежоспособност са на теоретична база и не е постигнато единодушие по въпроса, отбелязва Forexlive. Сценарият да бъде сключено споразумение с Гърция до края на юни се разглежда като най-малко вероятен от повечето държави в еврозоната.

Друг вариант е обсъждане удължаването на международната спасителна програма за Гърция с изпълнение на определени условия. Все още не е постигнато споразумение.

„Блумбърг" отбелязва, че европейски официални лица се подготвят за най-лошото, докато правителството на премиера Алексис Ципрас тласка Гърция към финансов колапс.

На Гърция са дадени по-малко от 24 часа да излезе с конкретни предложения, обявиха двама източници, допълвайки, че това ще позволи да се направи преглед на плана през уикенда и да се сключи споразумение до вторник. Това ще предостави шанс на финансовите министри от еврозоната да се подпишат под споразуменията, когато се срещнат в Люксембург на 18 юни. След това парламентите на страните ще трябва да ратифицират документа.

Няколко официални лица заявиха пред Ройтерс, че представители на ЕС официално започнаха да обсъждат за първи път евентуален банкрут на Гърция.

Правителствени представители, подготвящи срещата на Еврогрупата следващата седмица, приключиха преговорите в Братислава късно вчера с изготвянето на три сценария какво би се случило с Гърция до края на юни.

Те смятат, че най-малко вероятният е успешна сделка между кредиторите и Атина следващата седмица.

Вторият вариант е допълнително удължаване на спасителната програма, която изтича този месец, като в същото време Гърция трябва да плати 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд. Става въпрос спасителната програма със 7,2 милиарда евро да бъде удължена, а 10,9 милиарда евро за рекапитализиране на гръцките банки да останат настрана, докато Атина успее да се договори с кредиторите. Няколко варианта за удължаване са дискутирани - от няколко седмици до края на годината или до края на март 2016 година.

Третият сценарий - за първи път обсъждан на високо ниво в ЕС - е да се приеме Гърция да банкрутира. Представители на държави от еврозоната вярват, че правителствата трябва да сеподготвят за третия сценария, а именно фалит на Гърция.

„За първи път имаше обсъждания за „План Б" за Гърция", заяви източник. Други двама представители потвърдиха, че е имало такъв дебат.

На срещата не е взето решение или конкретно заключение.

Повечето представители твърдят, че е малко вероятно кредиторите и Гърция да сключат споразумение за отпускане на 7,2 милиарда евро за закъсалата финансово балканска държава.

Ще се изисква прогрес в рамките на няколко дни, който не е възможен в рамките на седмици. Реакцията на Европейската централна банка, Международния валутен фонд и няколко страни членки е много скептична, обяви източник, запознат с обсъжданията.

Гръцките представители на срещата разкриха, че Атина ще направи всичко възможно за постигане на компромис, поясниха други източници.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати