20 Април 2024 г. Събота

Приеха еднодневния трудов договор, 1-ви май остава само празник на труда

2015-06-12 13:34:57

Променен Кодекс на труда с по-различни взаимоотношения работодател-служител сътвориха като за „добро утро" народните представители, които приеха на първо четене изменения в кодекса.

Припомняме, че през последните два дни депутатите се занимаваха с обсъждане на седем различни законопроекта за промени на правата на работниците и работодателите, а по желание на парламентарната шефка Цецка Цачева гласуването по тях бе насрочено като първа задача днес.

Изненадващо парламентът се обедини и гласува напълно единодушно за предложенията от страна на „БСП Лява България" с основен автор социалистът Петър Кънев. Именно тези изменения на кодекса обаче бяха определени от синдикатите като спорни.

С подкрепата си за предложенията на столетницата народните избраници се съгласиха да отпадне задължителния сега график за планиране на отпуските още от края на предходната година.

По искане на левицата обаче отпада и изискването за издаването на правилник за вътрешния трудов ред.

Сред желанията на Петър Кънев е и работодателят вече да не е задължен да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието.

Друго съществено изменение е и отпадането на задължението на малките фирми за предварително писмено уведомяване на Инспекцията на труда за удълженото работно време и за предварително съгласуване със синдикатите на временното установяване на непълно работно време.

Не на последно място по искане на БСП се възстановяват и правата на работодателя да прекратява трудовия договор с лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

С подкрепеното от всички искане отпада и закрилата на работниците при дисциплинарно уволнение. Досега работодателят можеше да уволнява определена категория служители само с предварително решение на Инспекцията по труда за всеки отделен случай.

Народните избраници гласуваха със „За" предложенията за промени в Кодекса на труда от страна на Министерски съвет. Най-същественото искане на кабинета е въвеждането на т. нар. еднодневен трудов договор, който ще узаконява сезонната работа.

От „Атака" обаче тази сутрин нямаха късмет, тъй като мнозинството в пленарна зала не подкрепи нито едно от четирите им искания за по-различни права работодател-служител. Сред тези желания са българите да започнем да получаваме минимални работни заплати като в други страни на Европейския съюз, както и това българските работници да имат повече права от работещите чужденци у нас.

Депутатите запазиха и 1-ви май само като празник на труда. Това стана след като само Реформаторския блок и Патриотичния фронт подкрепиха законопроекта на „реформатора" Петър Славов. Той настояваше на 1-ви май вече да се отбелязва и годишнината от Априлското въстание.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати