19 Април 2024 г. Петък

5000 ловци, водени от сокол и ловджийски кучета протестират в София

2015-06-11 12:00:23

Към 5000 ловци от цяла България малко преди 11.00 часатръгнаха от стадион „Васил Левски" на шествие по столичните улици.

Начело с жив ловен сокол и духова музика, ловците се отправиха към крайната си точка - площада на „Св. Александър Невски".

Припомняме, те настояват за редица промени, които да гарантират опазването на природата и дивеча в България, както и у нас да се наложат добри европейски практики. Настояват и за прекратяване на административната и политическата намеса.

Ловците искат държавата да гарантира единството и целостта на ловното движение в България и да бъде обществен гарант за съхраняването на дивата природа за нашите деца. Те настояват за приемане на нов закон с ясни правила и регламенти и цялостна стратегия за ловното стопанство на България, която да гарантира развитието на дивечовите популации и устойчивото им ползване, за не по-малко от 15 години напред.

„Стига чиновническо безхаберие" и „Опазването на природата - въпрос на чест и дълг".

Развяват се преобладаващо зелени знамена, като всяка една от ловните дружинки се гордее със своята дълга история -открояват се години на създаване на дружинките дори от 19 век.

Очакванията да се видят ловни оръжия не се оправдават, има само една две пушки. Има дружинки обаче от цяла България - Ардино, Ловеч, различни райони на София, Силистра, Елин Пелин, Троян, Ихтиман, Павликени, Пирдоп, дори Бургас. Сред протестиращите има и доста жени.

Преди началото на шествието се разказваха весели ловни истории за срещи с мечки, глигани и ловджийски шеги и анекдоти.

Ловджията, който носи на лявата си ръка с ръкавица сокола, каза, че отглежда четири-пет такива птици за собствено удоволствие и тъй като това е част от качествената ловджийска традиция.

Самата соколица тази сутрин е била на тренировка и по перата й действително все още имаше кървави петна. Ловджията каза, че не се притеснява от шумотевицата, а самата духова музика ще бъде едно изпитание и доказателство за качеството на животното - то не би трябвало да се стресира, нито да се притесни.

Преди Софийския университет към шествието се присъединиха две ловджийски кучета, които приповдигат настроението.

Минавайки покрай Народното събрание, ловците го освиркаха.

Очаквайте подробности...

източник: news.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати