Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 6
Начало arrow Бизнес arrow Енергийни експерти очакват трети фалит на "Булгаргаз", да се готви и НЕК

Енергийни експерти очакват трети фалит на "Булгаргаз", да се готви и НЕК

  Print E-mail
2015-06-11 08:35:50
източник: news.bg

Кръстосаното субсидиране между електроенергетика и топлоенергетика продължава да деформира пазара и натрупва дефицити. 
Това е мнението на енергийния експерт Ангел Минев, който коментира пред БНР проблемите на обществените обсъждания в КЕВР за цените на топло- и електроевергията.

Според Минев няколко компании са във фактически банкрут. "Булгаргаз" вече е фалирал два пъти именно заради такава недалновидна политика и се очаква да банкрутира и трети път. 
"Сега да се готви и НЕК", предупреди Минев. Според него се нарушават основни законови изисквания, а ниските цени в енергетиката не са решение на проблема. Те дори го задълбочават.

20 години по-късно това нещо не е изпълнено и положението е вложено, коментира Минев.Ангел Минев припомни, че в първия съвременен закон, приет през 1999 година, е заложен принципът на "разходно ориентирани цени". Това означава, че през 1999 година цените са били определяни по някакви административни процедури.
Текстът има пожелателен характер и казва в бъдеще Държавният регулатор да следва "разходно ориентирани цени".

Ако всички топлофикации искат поскъпване с до 40 на сто, а КЕВР предлага намаление до 6%, то в това няма логика, коментира актуалната тема енергийният експерт.

Според големите очаквания от новия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която за първи път определя цени, обаче не се оправдават.

По думите на Минев в момента регулаторът само прехвърля проблемите към „светлото бъдеще".

Въпреки че новата Комисия даде заявка за независимо ценообразуване, нов модел за определяне на цените не се забелязват, категоричен беше Минев.

Според изпълнителния директор на НЕК Петър Илиевръководената от него компания е малко вероятно да фалира, но заради дълговете на компанията могат да фалират производители на електроенергия.

Той каза, че НЕК дължи около 1,3 млрд. на почти всички производители. Само на АЕЦ "Козлодуй" дългът е над сто милиона.

"Общо тези, които са присадени на високо напрежение - това са всичките производители, това са топлофикации, заводски, ВЕИ, американските централи Марица изток-1, -2,-3, Общото им задължение на НЕК е около 1.3 млрд.", обяснява Илиев.

Петър Илиев посочи още, че проблемът ще бъде задълбочен през лятото, тъй като тогава приходите на НЕК намаляват. Компанията категорично не е съгласна с по-ниските цени, които смята да й определи енергийният регулатор.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?