19 Април 2024 г. Петък

Енергийни експерти очакват трети фалит на "Булгаргаз", да се готви и НЕК

2015-06-11 08:35:50

Кръстосаното субсидиране между електроенергетика и топлоенергетика продължава да деформира пазара и натрупва дефицити. 
Това е мнението на енергийния експерт Ангел Минев, който коментира пред БНР проблемите на обществените обсъждания в КЕВР за цените на топло- и електроевергията.

Според Минев няколко компании са във фактически банкрут. "Булгаргаз" вече е фалирал два пъти именно заради такава недалновидна политика и се очаква да банкрутира и трети път. 
"Сега да се готви и НЕК", предупреди Минев. Според него се нарушават основни законови изисквания, а ниските цени в енергетиката не са решение на проблема. Те дори го задълбочават.

20 години по-късно това нещо не е изпълнено и положението е вложено, коментира Минев.Ангел Минев припомни, че в първия съвременен закон, приет през 1999 година, е заложен принципът на "разходно ориентирани цени". Това означава, че през 1999 година цените са били определяни по някакви административни процедури.
Текстът има пожелателен характер и казва в бъдеще Държавният регулатор да следва "разходно ориентирани цени".

Ако всички топлофикации искат поскъпване с до 40 на сто, а КЕВР предлага намаление до 6%, то в това няма логика, коментира актуалната тема енергийният експерт.

Според големите очаквания от новия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която за първи път определя цени, обаче не се оправдават.

По думите на Минев в момента регулаторът само прехвърля проблемите към „светлото бъдеще".

Въпреки че новата Комисия даде заявка за независимо ценообразуване, нов модел за определяне на цените не се забелязват, категоричен беше Минев.

Според изпълнителния директор на НЕК Петър Илиевръководената от него компания е малко вероятно да фалира, но заради дълговете на компанията могат да фалират производители на електроенергия.

Той каза, че НЕК дължи около 1,3 млрд. на почти всички производители. Само на АЕЦ "Козлодуй" дългът е над сто милиона.

"Общо тези, които са присадени на високо напрежение - това са всичките производители, това са топлофикации, заводски, ВЕИ, американските централи Марица изток-1, -2,-3, Общото им задължение на НЕК е около 1.3 млрд.", обяснява Илиев.

Петър Илиев посочи още, че проблемът ще бъде задълбочен през лятото, тъй като тогава приходите на НЕК намаляват. Компанията категорично не е съгласна с по-ниските цени, които смята да й определи енергийният регулатор.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати