28 Март 2024 г. Четвъртък

Западът не може да влияе на Русия, Меркел и Обама в шах

2015-06-08 19:09:30
"Голямата седморка" запазва статуквото в политиката си на санкции срещу Москва от страх за репутацията си, пише руският в. "Независимая газета".

Вестникът изтъква украинската криза като основно предизвикателство за страните от Г-7. Президентът на САЩ Барак Обама и германската канцлерка Ангела Меркел - основни вдъхновители на икономическия натиск върху Русия, според него са "в доста трудно положение".

Обама предизвика съмнения в твърдата линия на своята администрация, изпращайки своя държавен секретар Джон Кери да разговаря в Сочи с руския президент Владимир Путин. Видни представители на германската общественост пък все по-силно притискат Меркел с искания да върне "Осморката" - Г-8. Тези два факта породиха множество спекулации, а с оглед предстоящото посещение на Путин в Италия и телефонния му разговор в петък с гръцкия премиер Алексис Ципрас някои наблюдатели се изкушават дори да съзрат разногласия и лутания в западните умове.

Затова "Голямата седморка" ще трябва недвусмислено да потвърди единството си и верността си към избрания курс, който ще се втвърдява, ако ескалира конфликтът в Източна Украйна.

Берлин, Лондон и Вашингтон дори готвят инициатива в подкрепа на онези страни от ЕС, които понасят болезнени удари от ответните санкции на Москва и от които плъзва пукнатина в общността, отбелязва "Независимая газета".

Санкциите на ЕС срещу Русия "не са еднократно наказание, ще променим нещата само ако има промени на място" - в Украйна, цитира "Утро" източник, близък до ръководството на ЕС, говорил пред РИА Новости. Не се очаква обаче разширяване на икономическите санкции, уточнява този източник.

"Ведомости" вижда "все повече истина в шегата, че никой не е сторил повече за сближаването между САЩ и Европа, отколкото Москва с действията си в Украйна". Водещите западни медии и мозъчни центрове обсъждат нова стратегия спрямо Русия, посочва изданието, посочвайки като един от елементите й "засилването на военнното сътрудничество между САЩ и ЕС, по-тясното взаимодействие със страните от руската сфера на влияние - по-специално помощта в борбата с корупцията, която позволява на Москва "да купува" лоялността им, и ограничаването на възможностите на Москва да влияе върху политиката на Европа чрез доставки на горива".

"Ведомости" цитира американски политолог Стивън Сестанович, заявил през април пред военната комисия в Сената, че Русия трябва да бъде възпирана, тъй като нови нейни успехи в Украйна биха направили Кремъл по-опасен и за съседните страни, и за САЩ.

Санкциите целят Русия да осъзнае грешките си и да се върне в правия път - международната общност ясно настоя федерацията да спре да нажежава обстановката в Украйна. В края на май обаче Барак Обама отбеляза, че се засилва агресивната позиция на Москва. Реакцията й кара Запада да прави извод, че не става дума за случайно отклонение, а за съзнателна и упорита позиция - и трябва да разработи ответна стратегия с оглед на тази нова реалност.

Западът вече не може да повлияе на вътрешната политика на Русия, човешките права, свободата на изборите и т. н. В новите условия Русия го тревожи, доколкото излиза извън границите си. Затова са толкова важни сценариите за развитие на украинската криза. Проблемът е, че Русия претендира най-вече да разпростира своето влияние извън държавните граници, добавя "Ведомости".

Западът брани своята идентичност и вече не кани Русия да дискутира с нея в предишния формат Г-8, защото не му е до дискусии - Западът гледа само да събере силите си в юмрук, заявява "Известия". Ето какво трябва да схване Русия и съответно да гради своята политика. Светът се мени, засилва се конфронтацията между развитите и развиващите се страни. Русия трябва да осъзнае себе си в този контекст - да не се стреми към онези, за които отново стана чужда, но и да не подценява "седморката", която се сплотява срещу целия останал свят, пише вестникът.

Новата реалност за Русия е такава, че макар донейде да е слаба в икономически план и без решаващ глас в световните финанси, федерацията може де факто да се превърне в политически лидер на развиващите се страни в противопоставянето срещу сплотения Запад, твърди "Известия".

"Лидерите на т. нар. водещи страни в света се събират вече над сто години и готвят поредните войни" - "тъкмо те извършиха държавния преврат в Украйна" и ако той стихне, "ще направят нещо в Далечния изток, Афганистан, в Централна Азия - така ще бъде през целия 21-и век", коментира лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски, цитиран в "Комсомолская правда".

Русия трябва "отново да осъди дейността на тая "седморка", да предприеме срещу нея ответни, а и превантивни мерки, включително "повечко черни списъци", и "да не се поддава на никакво придумване и заплахи", приканва водачът на Либерално-демократическата партия - една от четирите, представени в Държавната дума.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати