24 Април 2024 г. Сряда

Лидерите от Г-7: Санкциите срещу Русия остават поне до пълното прилагане на плана от Минск

2015-06-08 12:38:14
Лидерите на страните от Г-7 изразиха решителност да оставят в сила санкциите срещу Русия, докато президентът Владимир Путин и сепаратистите в Източна Украйна не приложат напълно минските споразумения, съобщи "Ройтерс".

Русия беше изключена от Г-7 след анексирането на Крим миналата година.

В интервю за германската обществена телевизия ZDF канцлерът Меркел призова лидерите да отправят "единен сигнал". "Санкциите могат да бъдат премахнати само ако изчезнат условията, при които бяха наложени те, и бъдат решени проблемите", заяви тя. "Предполагам, че ще изпратим единен сигнал от тук", заяви тя и добави, че санкциите не са самоцел, а "средство за постигане на цели".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че "ако някой иска да започва дискусия за промяна в режима на санкциите, то тя може да бъде само за затягането им". Новите сражения в Източна Украйна от миналата седмица бяха най-тежките от минското споразумение от февруари и според европейските наблюдатели отговорност за насилието носят проруските сепаратисти.

Преди срещата на върха Ангела Меркел проведе среща на 4 очи с американския президент Барак Обама. Двамата лидери потвърдиха приятелството между Германия и САЩ, чиито отношения пострадаха след разкритията за масовото подслушване от страна на американските тайни служби, включително и на телефона на канцлера.

Освен украинската криза, друга основна тема на неделните разговори бяха продължаващите преговори за гръцкия дълг между властите в Атина и европейските им партньори. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази раздразнението си от премиера Алексис Ципрас, който отвхърли последното предложения на международните кредитори за помощ срещу реформи като абсурдно. Юнкер подчерта, че излизане на Гърция от еврозоната не е опция, която се обсъжда. "Това обаче не означава, че мога да извадя заек от шапката и да го предотвратя, ако Гърция не положи усилия да реформира публичните си финанси", посочи председателят на ЕК.

Като домакин на срещата Меркел има амбициозната цел да получи обещания от останалите лидери за конкретни стъпки за справяне с климатичните промени. По този начин би трябвало да се отбележи напредък в международните усилия преди срещата на ООН в Париж декември тази година.

"Ройтерс" отбелязва, че преди началото на разговорите, държавните лидери и журналистите бяха транспортирани до замъка "Елмау" с хеликоптер, тъй като протестиращи бяха блокирали основния път.

В събота хиляди демонстранти се събраха в близкия град Гармиш-Партенкирхен, където на места се стигна до сблъсъци с полицията. Агенцията обаче отбелязва, че тази година провеждането на G-7 e било спокойно в сравнение с минали форуми.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати