20 Април 2024 г. Събота

Един загина, четирима ранени при изпитание на оръжие във ВМЗ-Сопот

2015-06-06 18:32:29

Един човек загина и четирима са ранени при планови експериментални стрелби с гранатомет на полигона на ВМЗ в района на село Анево, община Сопот. Това съобщиха от прокуратурата.

Загиналият е американски гражданин, който не е военен. Други пострадали са част от чуждестранна делегация. Двама са американци, преводачът и още един български гражданин.Сигнал за инцидента е подаден на телефон 112 в 11.30 часа. На мястото са пристигнали кметът на община Сопот Веселин Личев и областният управител на Пловдив Розалин Петков.

От пресцентъра на МВР разпространиха съобщение, от което става ясно, че инцидентът е станал при планирани експериментални стрелби за изпитания на продукция. Пловдивската окръжна прокуратура поема разследването.

Оглед на мястото извършват екипи на полицията, прокуратурата и следователи от Националната следствена служба.

Експерименталната стрелба е провеждана от частната фирма „Алгънс", съобщават от Министерството на икономиката. От ведомството на Божидар Лукарски подчертават, че използваният боеприпас е бил некачествен и е собственост на същата фирма. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от „Алгънс".

Министър Лукарски е категоричен, че причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма. „Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево, за което има сключен договор с „Алгънс" с всички необходими заверки", обясни той.

Божидар Лукарски увери, че поддържа непрекъсната връзка с новия технически директор на ВМЗ-Сопот, областния управител, кмета на Карлово и членовете на Съвета на директорите на предприятието. Той информира и министър-председателя за ситуацията.

Икономическият министър изрази надежда състоянието на пострадалите да се стабилизира. Той изрази съжаление на близките на загиналия при инцидента.

На мястото на инцидента пристигна и МВР шефът Румяна Бъчварова. Тя се запозна на място със създадената организация на работата на униформените във връзка с инцидента. От пресцентъра на МВР уверяват, че полицията оказва пълно съдействие на екипите на прокуратурата и следствието.

От прокуратурата съобщиха, че на мястото на инцидента се намира окръжният прокурор на Пловдив и екип от следователи от Следствения отдел на ОП - Пловдив. Обвинител номер 1 Сотир Цацаров е изпратил на мястото и дежурния мобилен екип на НСлС.

Говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова обяви, че езапочнало наказателно производство във връзка с инцидента. Тя също потвърди, че са тествани боеприпаси. Издирват се и ще се разпитат свидетели, за да се установи механизмът за извършване на деянието и всичко, което е нужно за разследването, подчерта Арнаудова.

Тя обясни, че на този етап не може да каже дали пострадалите са военни. Сигурното е, че става въпрос за частна компания, която е ползвала полигона на ВМЗ-Сопот, подчерта още Арнаудова.

Пред БиТиВи икономическият министър Божидар Лукарски потвърди, че загиналият е американски гражданин. Информацията за националността на четиримата ранени към момента обаче е противоречива. По думите на Лукарски и четиримата ранени са от САЩ. По-рано се появиха информации, че двама са американци, а двама българи - единият преводач.

Най-тежко пострадалият е американец. Той е с откъсната ръка и опасност за живота. Настанен е в Пловдивската университетска болница.

Единият от пострадалите българи е шофьор във ВМЗ-Сопот. Той се е намирал на 7-8 метра от взрива. Иван Танков е получил множество разкъсвания от шрапнели, но опасност за живота му няма.

По информация от представител на военното ни министерство пострадалите не са нито български военни, нито военни от съюзнически държави, които провеждат учения с български части на наша територия.

По-рано пред БНР Веселин Личев съобщи, че при взрива са пострадали петима души, един от които смъртоносно. Загиналият е чужденец. От другите пострадали двама са чужденци и двама са българи - единият е преводач. Кметът отказа да потвърди информацията дали чужденците са американци.

Той обясни, че в Анево има два полигона - един на ВМЗ и един на 61-ва Стрямска бригада. Те се използват за обучения и прострелки. Днешният инцидент е станал на полигона на ВМЗ точно по време на прострелки. Избухнала е граната.

Пострадалите са откарани в болница в Пловдив. Единият от американците е в тежко състояние и има опасност за живота му.

Веселин Личев подчерта, че всичко е случило много бързо. Той увери, че няма опасност от нови инциденти и взривове. Това е полигон, където се изнася определено оръжие и се тества. След това се прибира. Няма пожар, няма причини за нови инциденти, категоричен е кметът.

Полигонът в село Анево (между Сопот и Иганово) се използва за тестване на оръжие, произведено във ВМЗ.

По информация на БНТ са правени изпитания на нова продукция. От военното министерство отричат загиналият да е военен. Те увериха, че ако се наложи, ще осигурят специалисти и техника. Към момента обаче никой не ги е търсил за съдействие.

Припомняме, от началото на годината това е третият трагичен инцидент в рамките на инфраструктурата на ВМЗ - Сопот.

Само в рамките на 20 дена два взрива в складовете в Иганово за щастие се разминаха без човешки жертви. Първият взрив беше на 21 март, а вторият - на 14 април. Особено при втория взрив се чуха все повече подоздрения за саботаж.

Само преди два дни директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев подаде оставка с мотив лични причини. Към момента не е избран нов изпълнителен директор на негово място.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати