25 Април 2024 г. Четвъртък

Днес празнуваме Световния ден на околната среда

2015-06-05 07:13:11
Отговорното управление на природните ресурси на планетата. Това е акцентът на Световния ден на околната среда за 2015 г. (World Environment Day). Всяка година на 5 юни светът отбелязва най-известния глобален ден с призив за положителна промяна за околната среда.

Призивът тази година е "Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим".

Световният ден на околната среда е основният механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда в световен мащаб.

Световният ден на околната среда е провъзгласен на 15 декември 1972 г. на 27-ата сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция с резолюция № A/RES/2994 (XXVII). Тогава е приета декларация за околната среда, която е и първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

Датата за честване е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.

В своята резолюция общото събрание призовава държавите и организациите, членуващи в ООН, ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, демонстриращи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.

Отново на 27-ата сесия на общото събрание е създадена нова организация в рамките на ООН – Програма на ООН за околната среда (ЮНЕП). Под нейната егида ежегодно се отбелязва и празникът. На този ден ООН връчва и тематична награда на заслужили в областта държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда – "Глобал-500".

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще открие Световния ден на околната среда с изложба с рисунки и снимки от конкурс на тема "Опазване на околната среда", организирана от РИОСВ - София, в градината "Кристал".

На 5 юни екоинспекциите в страната организират различни инициативи – открити уроци, лекции, изложби и конкурси за рисунки и фотографии.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати