Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 4
Начало arrow Политика arrow Местните избори ще са на 25 октомври, президентът иска референдум с тях

Местните избори ще са на 25 октомври, президентът иска референдум с тях

  Print E-mail
2015-06-05 07:08:45
източник: dnevnik.bg

Президентът Росен Плевнелиев внесе в 43-то Народно събрание предложение за произвеждане на национален референдум по основни принципи, свързани с изборните права на българските граждани, едновременно с местните избори на 25 октомври 2015 г. Това съобщи прессекретариатът му.

След проведени консултации с парламентарните сили държавният глава отново предлага народните представители да вземат решение за насрочване на национален референдум със следните три въпроса: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?",  "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" и "Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Намерението си за национално допитване по изборната система държавният глава обяви още в началото на годината, а след това беше обсъдено с всички парламентарни групи в т.нар. месец на политическите консултации с партиите. Предвижда се искането да бъде внесено още следващата седмица, но все още не е включено в програмата на държавния глава, научи "Дневник".

В миналия парламент Плевнелиев внесе предложение за национално допитване за изборните права, но то беше подминато от Народното събрание. По-късно инициативен комитет начело с бившия служебен премиер Георги Близнашки събра над 500 000 подписа, които по закон задължават парламента да насрочи референдума, но проверка на ГРАО установи по-малко от 500 000 редовни записа и така допитването пропадна.

Три от партиите в управлението - ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ, подкрепят искането на президента за референдум, както и от "Български демократичен център". Депутати от ГЕРБ внесоха в края на миналата седмица законови поправки, с които обвързаха националните допитвания с изборите - ако в следващата година след решение на Народното събрание за произвеждане на референдум има избори, то те се провеждат "2 в 1".

Президентът Росен Плевнелиев счита, че въпросите, които постави преди повече от година пред 42-то Народно събрание, продължават да са актуални и днес. Въпреки активната и широка подкрепа на гражданското общество, изразена чрез събирането на над 500 хиляди подписа, предходният парламент отхвърли  искането на гражданите и предложението на президента за провеждане на национален референдум по поставените въпроси, се казва в съобщението.

Той смята, че въвеждането на смесена избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната система и намалява техните недостатъци. "Като държавен глава заставам категорично зад многопартийната политическа система, която е едно от най-ценните постижения на нашия преход и в никакъв случай не бива да бъде отричана. Същевременно чрез въвеждане на смесена избирателна система, при която част от депутатите се избират мажоритарно, а останалите се избират с партийни листи, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности", заявява президентът в мотивите си към предложението до народните представители.

За въпроса дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и националните референдуми президентът Росен Плевнелиев посочва, че при задължително гласуване участие в избори и национални референдуми ще вземат и сънародниците ни, които по една или друга причина са се отчуждили от политическия живот. "Длъжни сме да намерим начин да приобщим към обществено-политическия живот и тях. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни са институциите", подчертава държавният глава. Президентът напомня също така, че задължителното гласуване е инструмент, с който ще се противодейства на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран или купен вот. "Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на контролираните гласове", категоричен е държавният глава.

Във връзка с въпроса дали да бъде въведена възможност за гласуване дистанционно по електронен път на изборите и референдумите президентът се обръща с призив за въвеждане на дистанционно електронно гласуване при съобразяване с изискванията на конституцията. "Този начин на гласуване ще доведе до по-висока избирателна активност и повече хора ще се чувстват политически представени. Над 1,5 милиона наши сънародници зад граница, както и много граждани в страната, които не са безразлични какво ще е бъдещето на родината ни, ще могат много по-лесно да участват в избори и референдуми", мотивира се държавният глава.
 
"Убеден съм, че ако избирателите кажат "да" на електронното дистанционно гласуване, може да бъде намерено законодателно решение, което да гарантира тайната на вота, изразяването на лична воля и свободен избор. Ясно е, че това изисква време и не може да стане от днес за утре, но произнесат ли се гражданите в полза на електронното дистанционно гласуване, ще сме длъжни да работим, за да го въведем", посочва президентът в мотивите си.

Държавният глава счита, че няма по-силен инструмент от референдума, с който да бъде повишено доверието на гражданите. "Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Вярвам, че при добра регламентация и организация този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна", подчертава  още президентът Росен Плевнелиев.

В мотивите си държавният глава отбелязва, че общественото очакване е референдумите да се превърнат в работещ инструмент за решаване на основни принципни положения. "Инициирайки допитване до народа, искрено се надявам да дадем път на референдумите и за в бъдеще, защото от всеки един от нас зависи да бъде активен, да има мнение и позиция как да подобрим демокрацията в България. Отговорност на народните представители е да създадат работещи законодателни решения след произнасянето на суверена", заявява държавният глава.

"Произвеждането на референдума е  единственият механизъм, след който можем да имаме задължително решение, обвързващо политиците. Това е средство за постигане на истинска и устойчива демокрация. Нека чуем позицията на суверена по тези въпроси и да го направим така, че да спестим средства, които плащаме чрез данъците си, като проведем националния референдум заедно с редовните местни избори", апелира още президентът Росен Плевнелиев.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?