19 Март 2024 г. Вторник

Първанов обвини ГЕРБ, че играят заедно с ДПС по Закона за референдум

2015-06-05 06:53:03

"Има договорка между ГЕРБ и ДПС за появата на един осакатен закон за провеждане на обществени допитвания". Това заяви Георги Първанов, президент на България (2002-2012) и председател на ПП АБВ.

В предаването „Лице в лице" по bTV той коментира, че нежеланието на ГЕРБ да приеме предложения за промяна в начина на провеждане на референдума за видовете гласуване, в това число и тези на АБВ, говори че някой друг, най-вече ДПС диктува как да се развива пряката демокрация в страната ни.

"Това, което стана днес, е още един опит да се отложи пряката демокрация. Защото ДПС е една от малкото формации, да не кажа единствената, която не е заинтересована да се случи този референдум. Особено в частта му за задължителното гласуване. И така ГЕРБ играе играта на ДПС. Просто движението на Бойко Борисов печели средностратегически, с оглед на следващите президентски избори.

В момента ГЕРБ си изработват подкрепата от ДПС за тези избори. И това противоречи на нашите принципни договорености от времето на формирането на тази четиристранна коалиция", каза Първанов като обясни, че АБВ имат договорка само с ГЕРБ, а не и с останалите управляващи партии.

Според Първанов, в проектозакона на ГЕРБ за правилата за провеждане на референдуми, няма нищо конкретно нито за необходимите подписи, нито за легитимността на вота, нито за мажоритарния избор. Той прогнозира имитация на избори наесен. Георги Първанов каза, че гледа скептично на идеята за прегласуване на предложенията на АБВ за промени в закона за референдумите.

Запитан дали ще се кандидатира за президент на България,Георги Първанов отговори, че е твърде рано да се правят каквито и да било конкретни номинации. "АБВ има не двама, а поне половин дузина кандидати, които биха могли да играят много убедително на президентските избори.

Ние не бихме искали да предпоставяме процеса в ляво и център с номинации още от сега. Искаме диалогът да се състои и едва тогава да излезем на пазара с конкретни предложения" , обясни Първанов.

Междувременно народният избраник от Реформаторския блок Петър Славов обобщи в социалната мрежа, че депутатите днес отхвъриха предложенията на Реформаторския блок и на АБВ за промени на Закона за референдумите. "Това стана в противоречие с положителното становище на Правната комисия и едва ден след като президентът Росен Плевненлиев внесе искането си за провеждане на референдум по изборните въпроси", каза Славов.

"Днешният отрицателен вот от страна на ГЕРБ е необяснимо и силно обезпокоително. Но преди всичко го определя като лош сигнал от името на цялото сегашно управление, че предложенията на неправителствения сектор, застъпени основно в законопроектите на Реформаторския блок и АБВ, бяха отхвърлени без мотиви и обосновка", описа депутатът.

"Днес не е добър ден за българската пряка демокрация", коментира във Фейсбук страницата си Петър Славов, който бе един от най-активните вносители на промени в Закона за прякото допитване. Той припомня, че са предложили намаляване на броя на гласоподавателите, които дават легитимност на референдума, по-лесна процедура за местни референдуми.

Славов представя и други важни предложения, едно от които е в полза на защита на личните данни. "Гражданите да не трябва да попълват всичките си лични данни и да се притесняват от евентуални злоупотреби. Нашият законопроект предвиждаше и възможност, иницииран пред едно Народно събрание референдум, да може да се довърши от следващото, ако има предсрочно прекратяване на мандат.

За да няма повече подигравки с подписите на над 700 000 българи, както направиха ДПС, БСП и Атака в мандата „Орешарски", пише Славов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати