25 Април 2024 г. Четвъртък

Проучване за работата на държавната администрация на Екзакта Рисърч

2015-06-04 08:46:34
Правителството е одобрявано от 31% от българите, а министър-председателят Бойко Борисов – от 44%. Това сочат данните от проведеното в края на май национално представително изследване на общественото мнение за работата на основните държавни институции, проведено от "Екзакта Рисърч Груп".

"Сред одобряващите работата на Министерски съвет по-често се срещат хора със стандарт над средния, на възраст между 50 и 60 години, високообразовани респонденти и жители на градовете-областни центрове. Най-висока подкрепа за работата на правителството регистрираме сред избирателите на ГЕРБ.

73% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на кабинета, а 90% от тях подкрепят работата на Борисов като премиер на страната. Одобрение над средното за дейността на правителството заявяват и привържениците на Реформаторския блок. Най-критични към работата на кабинета са симпатизантите на БСП и на Атака", обявиха социолозите, цитирани от "Фокус".

Недоволни от работата на кабинета са 58%, като сред тях преобладават хора на възраст между 30 и 40 години, както и такива на възраст над 60 години. Критични оценки за работата на кабинета дават най-често нискообразованите респонденти, както и българите с нисък жизнен стандарт.

Парламентът одобряват и от 18% от пълнолетните българи. Одобрението към дейността на Народното събрание спада с 4% в сравнение с месец април. В същото време, Парламентът продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция от 69% от българите.

"Въпреки, че немалко партии са представени в настоящия състав на българското Народно събрание, сред избирателите на нито една от тях не преобладават положителните оценки за работата на парламента. Най-често критикуват работата на законодателния орган избирателите на БСП и на Атака. Негативните настроения към работата на българското Народно събрание се дължат преди всичко на общественото усещане, че през последния месец основната законодателна институция отново се плъзга към политическо противопоставяне и конфликти и в по-малка степен държи на фокус нуждата от закони по темите на деня", сочат данните от проучването.

"Работата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева е одобрявана от 31% от българите, като за последния месец одобрението се качва с 2%. Така оценките за работата на Цецка Цачева са значително по-добри от тези за работата на Парламента", се посочва още в изследването.

"Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 31% от българите, а критични оценки към него имат 57%. По-често негативни оценки за работата на държавния глава дават избирателите на БСП, на Атака, на ПФ и на АБВ. 60% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на президента", сочат още резултатите на "Екзакта Рисърч Груп".

Данните от изследването показват, че в повечето сфери на обществения живот все още не е настъпила очакваната положителна промяна, коментират анализаторите. В четири сфери обаче хората забелязват положителни промени. На първо място по напредък у нас 41 на сто от българите поставят сферата на усвояване на средствата по еврофондовете на ЕС.

Соред 36% има напредък в сферата на транспорта, а 26 на сто са склонни да оспорват подобно твърдение. Регионалното развитие е четвъртата сфера, в която българите са склонни да виждат напредък. Това твърдят 30 на сто от запитаните - най-често млади и високообразовани жители на големите градове. 28 процента пък са убедени, че тенденцията е обратната.

Най-често българите не виждат значими промени, нито положителни, нито отрицателни, в сферата на вътрешния ред и сигурността, по отношение на опазването на околната среда, както и в сферата на културата. Две трети от анкетираните твърдят, че се влошава общото благосъстояние на хората.

Малко над половината интервюирани посочват, че негативните тенденции вземат връх над позитивните в сферата на финансите, в сферата на енергетиката, в сферата на икономиката, в сферата на здравеопазването и в сферата на правосъдието.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати