20 Април 2024 г. Събота

Новият „лечебен” закон спирал бума на откриване на нови болници

2015-06-04 08:00:30

В Министерския съвет са приели проекта за изменение на Закона за лечебните заведения и той поема по своя път към Народното събрание. С тази новина се похвали здравният министър Петър Москов след редовното заседание на кабинета.
Основната промяна в законопроекта е възможността на НЗОК да избира болниците, с които да сключва договори.

Текстовете въвеждат задължителна национална здравна карта за кадрово обезпечаване на системата и за ясна картина на потребностите от болнична и доболнична помощ. Където има излишък или недостиг от инфраструктура и кадри, НЗОК да има възможността и правото да избира по критерий за качество, за комплексност на услугата, гласи основната идея на здравния министър.

По думите му, Касата няма да сключва договори с болници, които осигуряват лечението на епизод от национално значимите заболявания, а болниците, сами или в обединения, ще гарантират пред НОЗК, че лекуват в цялост социално важните заболявания.

"Даваме задължението на Касата там, където картата определи, че искането за нова болница не отговаря на нуждите, НЗОК да не може да сключи договор с новостроящо се лечебно заведение.

Връщаме възможността за приватизация на лечебните заведения, които досега са били в забранителен списък - като НЗОК дава рамката на количеството болници и броя на легла, това дава гаранция за невъзможност за разрастване на база бизнес план, а не на нужди. Формата на собственост ще се определя при изисквания за най-добро качество", аргументира се Москов.

Той направи интересна съпоставка с това, че за момента най-доходоносната легална дейност е хазартът и ако приемем, че е доходно да си отвориш казино, за миналата година има поискани разрешителни за повече нови болници, отколкото за казина.
Това е така, защото се очаква възвръщаемост на капитала, тъй като Касата ще вложи пари в него, а това сочи, че има нещо дълбоко сбъркано в модела, уверен е здравният шеф.

На фона на продължителни медицински протести срещу идеите на здравното ведомство за сливане на диспансерите с многопрофилните болници в населените места, Москов уточни, че тези текстове в закона  са претърпели промени след общественото обсъждане и дават три варианта. По преценката на комисията по национална здравна карта ще се дава становище с три препоръки - формално юридическо сливане, функционално обединение или консорциум по реда на търговския закон.

Така се гарантира комплексността на лечението. Държавата спира да финансира структури и почва да финансира лечение. Колкото то е по-добро, толкова е по-финансирано, изясни министърът.

Законопроектът променя и текстове, свързани с Кодекса на труда. И в момента във всяка болница дежурствата са 12-часови, така работи целият медицински свят, изтъкна Москов, като разясни, че се запазва месечното количество часове на медицинските специалисти, които са примерно със 7-часов работен ден, като часовете им се прехвърлят върху възможност за 12-часови дежурства.

Привеждаме закона към практиката, защото в момента болниците не спазват Кодекса на труда. Лекарите и сестрите да не поемат допълнителен ангажимент, гарантира министърът.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати