29 Март 2024 г. Петък

Сеп Блатер сензационно хвърли оставка

2015-06-03 08:48:03

Президентът на ФИФА Сеп Блатер сензационно и напълно изненадващо за всички подаде оставка на нарочно свикана пресконференция, съобщава topsport.bg.

Само преди няколко дни 79-годишният швейцарец спечели изборите за ръководител на ФИФА и започна своя пети мандат начело на организацията.

Днес на специална пресконференция той заяви, че подава оставка, а неговият наследник ще бъде избран на специален конгрес. Конгресът за избор на нов президент ще се проведе между декември 2015 и март 2016 година.

Блатер каза, че разтърсената от скандали ФИФА има нужда от "тотална реконструкция" и че той "напълно е преосмислил" президентството си в последните дни. Той добави, че гласуването "не е подкрепено от всички от футболния свят".

В последната седмица ФИФА бе разкъсана от жесток корупционен скандал, като само два дни преди изборите за президент бяха арестувани седем високопоставени ръководители на организацията. Сред седемте арестувани за пране на пари и изнудване бе и вицепрезидентът на ФИФА Джефри Уеб.

Американските власти казаха, че девет футболни ръководители са сред 14-те обвиняеми за корупция. Като част от разследването, швейцарската полиция претърсва файлове и имейли от централата на ФИФА, свързани със Световните първенства през 2018 година в Русия и 2022 година в Катар.

Днес американското издание "Ню Йорк Таймс" разпространи новината, че през 2008 година генералният секретар на ФИФА и дясна ръка на Блатер - Жером Валке е превел 10 милиона долара на обвинения в корупция бивш вицепрезидент на организацията Джак Уорнър.

Сумата е трябвало да осигури подкрепа за Южна Африка за домакинството на Мондиал 2010. В последствие от ФИФА разпространиха официално съобщение, в което заявиха, че плащането е направено от тогавашния шеф на финансовата комисия Хулио Грондона и е било в съответствие с регулациите на ФИФА.

източник: news.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати