25 Април 2024 г. Четвъртък

MH17 e свален от украинска ракета, разкри руският концерн „Алмаз-Антей"

2015-06-02 18:34:07

Разбилият се в Донецка област пътнически самолет с полет MH17 на Malaysia Airlines на 17 юли 2014 година е свален с управляема зенитна ракета от комплекс „Бук-М1".

Това съобщиха на пресконференция специалисти от руския концерн „Алмаз-Антей", който е специализиран в производството на комплекси за противовъздушна и противоракетна отбрана. Дружеството е производител също на „Бук" системата.

Концернът е провел разследване и анализи, които разкриват, че ракетата е свалена с „Бук", използван от украинската армия. От информацията става ясно, че ракетата е изстреляна отконтролирана от правителството територия.

Беше установен моделът на системата по време на първата фаза от нашето разследване. Той е „Бук-М1" ( по класификация на НАТО SA-11), ракетата е 9М38-М1, а бойната глава е 9H314 (M)", заяви главният инженер Михаил Малешевски.

Руските военни използват ракети „Бук" 9M37. Ракетата 9М38-М1 не се произвежда в Руската федерация от 1999 година - преди създаването на „Алмаз-Антей", отбелязват от компанията.

Украйна е разполагала с 991 ракети 9М38-М1.

От анализа на компанията става ясно още, че само ракетата 9M38M1, която вече не се произвежда и е използвана само от Украйна, може да нанесе такива щети върху фюзелажа на самолета.

Според Малешевски компанията е готова да продължи разследването с независими експерти, за да се потвърдят откритията.

Главната особеност на ракетата 9М38-М1 - създава особена зона, която е под формата на "скалпел". Тя е перпендикулярна на движението на ракетата, с над 40% от тежестта на масата от осколките. Тази особеност е специално проектирана, каза той.

Именно този „скалпел" е оставил следи по обшивката на самолета, той позволява определяне на траекторията на ракетата, добави инженерът.

По думите му ракетата е изстреляна от района на Зарощенское.

Експертите добавиха, че американски сателити са летели над зоната на този ден. Те смятат, че изнасянето на информацията ще помогне на разследването.

Концернът заяви, че наложените срещу производителя санкции са във връзка с падналия „Боинг" в Украйна, съобщи генералният директор на „Алмаз-Антей" Ян Новиков.

Считаме тези действия за несправедливи и в ущърб на концерна, добави директорът. 
Новиков подчерта, че изследванията и анализите напълно потвърждават, че компанията няма вина за инцидента в Донбас.

С разкритата информация концернът опровергава версията, чесепаратистите са свалили самолета.

Експертите обаче не посочват директно кой е изстрелял ракетата.

Междувременно Генералният щаб на Украйна заяви, че съществува видео, което доказва, че сепаратистите притежават ракетен комплекс „Бук-М1" в Донецк.

Щабът потвърди, че имат на въоръжение такъв модел комплекс, но районът, откъдето е изстреляна ракетата, е бил под контрола на опълченците.

Сепаратистът от ДНР Едуард Басурин многократно заявява, че не са разполагали с комплекс „Бук-М1" по време на катастрофата.

 

Припомняме, пътническият самолет беше с полет Амстердам - Куала Лумпур. На борда му имаше 298 души.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати