23 Април 2024 г. Вторник

Протестът срещу циганизацията в Гърмен се мести на жълтите павета

2015-06-02 18:30:15

Разочаровани от безхаберието на институциите и отсъствието на представители на властта останаха протестиращите в Гърмен. Къде са държавниците, питаха те.

Протестът протече спокойно. Както всеки ден, шествието тръгна от площада и стигна до входа на ромската махала. Четири коли на жандармерията и десетки полицаи пазеха там.

Протестиращите 11-ти ден очакват някакви действия от страна на отговорните институции. И днес обаче нищо не се случи.

18 юли - денят, в който отбелязваме рождението на Васил Левски, е крайният срок, който бе даден за решаване на проблема с незаконните постройки в циганската махала. Ако и до тогава нищо не се случи, цяла България ще се вдигне и протестът ще се премести на жълтите павета, заканиха се протестиращите.

Единственият политически представител сред протестиращите бе Кристиян Вигенин.

Стотици хора от общината, както и гости, пристигнали специално за събитието, се събраха на площада по обяд. Всички отдадоха почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, след което започна протестът.

Началото бе дадено с призив за мирно и спокойно протичане и с уточнението, че никой не е против циганите, а против капсулирането им в гета, които се използват за политически цели и за които законите не важат.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова изнесе данни, според които в махалата има 799 регистрирали жители и само четири незаконно пребиваващи. Тя беше освиркана от множеството на площада. Чуха се и викове „Мафия".

Капитанова отбеляза, че са констатирани четири незаконни постройки и са изпратени покани за доброволно събаряне. Хората освиркаха и тази информация, защото се знае, че има много повече незаконни постройки.

Представителят на инициативния комитет за протеста в Гърмен Иван Кременлиев припомни, че през 2011 г. ДНСК издава 124 заповеди за премахване на незаконни постройки в махалата. Решението на ДНСК е обжалвано от Общинската администрация, но съдът не уважил жалбата и заповедите са влезли в сила.

През следващата 2012 г. МРРБ и Общинска администрация провели работна среща, на която е решено да бъде изготвен ПУП на местността, в която са се настанили циганите, както и да бъдат построени общински жилища, в които да бъдат настанени. До изпълнение на това решение не се стига.

Сега ДНСК отново изпраща покани за доброволно премахване на тези 124 постройки, обясни Кременлиев. Той определи като безумие вчерашното решение на Общинския съвет за узаконяване на самонастанилите се цигани срещу 1.50 лв. на кв. метър. Това отново е двоен стандарт, категоричен е Иван Кременлиев.

Той припомни времето преди 15-ина години, когато къщите в селото не се заключвали и хората на полето не се страхували за реколтата си, макар че и тогава имало цигани и в селото, и в махалата „Кремиковци".

Друг представител на организаторите припомни, че дълги години хората живеят спокойно с ромите, но през последните години към гетото, което се оформило извън Гърмен, прииждат цигани от различни краища на страната.

Започнали масово набези над къщите и нивите, на които местната власт и органите на реда не обърнали внимание. Въпреки това хората не искат саморазправа, искат равенство пред закона и активност от страна на органите на реда.

Не делим обществото на българи и роми, а на добри и лоши граждани. Протестираме срещу практиката циганите да се капсулират в гета и да се използват за политически цели, заяви още той.

Протестиращите са категорични, че напрежението ескалира заради бездействието на местните власти и органите на реда във връзка с оплакванията срещу ромите. Хората не се чувстват защитени. Не подават жалби за набезите на циганите, защото след това нищо не се случва. Това допълнително поощрява част от ромската общност и набезите стават все по-нагли.

Днес полицейското присъствие в Гърмен е засилено. Освен полицаи и жандармерия, в охраната, с оглед опазване на обществения ред, са включени и пожарникари, цивилни и служители на ДАИ.

За да не се допускат пристигащи от страната в подкрепа на местните, всички достъпи към Гърмен са блокирани от униформените.

В подкрепа на жителите на Гърмен пристигнали и 20-ина рокери. Те заявяват, че са дошли, за да подкрепят Гърмен с девиза на Левски „За чиста и свята република". „Ще видим дано не се наложи ние да решаваме нещата", заканиха се рокерите, цитирани от БГНЕС.

Обстановката в района е спокойна, уверяват органите на реда. Опазването на обществения ред и сигурността на жителите била приоритет на униформените.

Около 1000 души са се включили в гражданския протеств село Гърмен по информация на МВР. От там посочват, че до приключването му  към 14.00 часа е регистриран един инцидент. Два камъка и бутилка са били хвърлени по униформени, охраняващи шествието. Други нарушения на обществения ред не са регистрирани до момента.

Вчера била извършена проверка в циганския квартал по предварително съставен график. В нея се включили съвместни екипи на общината, РДНСК, дирекция „Социални дейности", ОДМВР-Благоевград и ОД "Пожарна безопасност и защита на населението", НАП, ЧЕЗ, РЗИ - Благоевград и Регионалният инспекторат по образование.

Проверките са по предложение на МВР шефа Бъчварова по време на работно посещение в селото на 30 май т.г. След среща с кмета на селото, областния управител, шефа на ОДМВР-Благоевград и началника на РУ-Гоце Делчев бе уточнена схемата за създаване и работа на съвместни екипи, в които да бъдат включени представители на всички отговорни институции, припомнят от МВР.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати