25 Април 2024 г. Четвъртък

Агенция "Митници" е започнала ревизия в "Лукойл Нефтохим"

2015-06-01 15:10:28
Агенция "Митници" е започнала ревизия в "Лукойл Нефтохим", съобщи в ефира на "Нова телевизия" шефът на ведомството Ваньо Танов. Повод за проверката е твърдението от миналата седмица на лаборатория, ръководена от бившия премиер Иван Костов, че "Лукойл" мами бюджета и потребителите като декларира цена на петрола, която е завишена.

Танов посочи, че ревизия трябва да се направи и от страна на Националната агенция за приходите, а също и да се назначи одит, който да анализира резултатите от ревизиите НАП и митниците в дружеството. "Тогава ще се отхвърли или потвърди тезата на Иван Костов. Само с данни от едно от двете ведомства не може да бъде направен точен извод", обясни Танов.

През април 2013 г. Агенция "Митници" установи нарушения в данъчен склад на "Лукойл", чиито лиценз преди това бе отнет, но впоследствие върнат от съда. Митниците отнеха лиценза на базата, която осигурява доставката на гориво до София, след като установиха, че средствата за измерване и контрол в данъчния склад не отговарят на изискванията.

Преди няколко дни Танов обяви, че лично ще ръководи работата на ГКПП "Капитан Андреево" след като наскоро там бяха направени проверки и арестувани служители, които са взимали подкупи. Заради въвеждането на автоматизирана система за проверки на тировете пък на пункта се образуваха километрични опашки. От тази сутрин вече трафикът е нормализиран, тъй като електронната система е въведена, обясни Танов.

При тази система, по думите му, на практика целият процес е автоматизиран и "човешкият фактор е сведен до нула". Това се отнася и до заплащането на съответните такси, което вече става само с карта на ПОС терминал и не се работи с пари в брой.

По данни на Танов от началото на въвеждане на системата само за десет дни приходите от такси на пункта са нараснали десет пъти.

В момента продължава процесът по въвеждането на автоматичната система, която се отнася до транзитните превози.

Танов съобщи още, че от днес на митница "Свиленград" има нов директор - това е Юлиан Мирков, който досега е бил заместник-началник на столичната митница. В петък бил направен "конкурентен подбор", който е спечелен от Мирков. Танов съобщи, че със заповед от днес той ще изпълнява длъжността директор на свиленградската митница.

В продължение на няколко месеца Свиленградската митница нямаше постоянен началник. Предишният ръководител на митницата Тодор Караиванов бе обвинен във взимане на подкуп. След два последователни сигнала за събиране на т.нар. такса "спокойствие" ДАНС проведе акция на 28 януари и задържа Караиванов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати