16 Април 2024 г. Вторник

Китай незабавно да спре експанзията в Южнокитайско море, призоваха САЩ

2015-05-30 10:22:07

Военният министър на САЩ Аштън Картър призова Китай да спре териториалната експанзия в Южнокитайско море, където няколко държави си оспорват богата на залежи територия, съобщава СиЕнЕн.

Трябва незабавно и дълготрайно прекратяване на претенциите от всички претендиращи страни. Ние също се противопоставяме на милитаризирането на оспорваните райони. Знаем, че споровете в Южнокитайско море не могат да се разрешат военно, заяви той пред дипломати на Азиатско-тихоокеанската конференция в Сингапур.

Той предупреди Пекин, цитиран от „Гардиън", че изграждането на изкуствени острови в Южнокитайско море подкопава сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион и призова за дипломатическа инициатива за разрешаване на териториалните спорове.

Военният министър на САЩ признава, че няколко държави са изградили предни постове в района на оспорваните острови, но действията на Китай създават несигурност по отношение на бъдещите планове.

Китай постави ръка върху 2 хиляди акра, повече от всички останали взети заедно...и Китай стори това само за последните 18 месеца. Не е ясно колко надалеч Китай ще продължи, добави министърът.

Той поясни, че САЩ са „дълбоко обезпокоени" от действията на Китай и от перспективата за допълнително милитаризиране на островите, предупреждавайки, че може да се увеличи „рискът от недоразумения или конфликт".

Вчера Пентагонът потвърди, че Китай разполага мобилна артилерия на един от изкуствените острови в Южнокитайско море.

Картър е на 11-дневна обиколка в Азия, втората му от заемането на поста военен министър на САЩ по-рано тази година.

През Южнокитайско море минават около 50 хиляди кораба на година - най-късият път между Близкия изток и Източна Азия. През маршрута се прокарват по повече от 15 милиона барела петрол на ден, включително 80% китайски и японски доставки.

Японското правителство също предупреди, че такива проективодят до риск регионът да влезе в хаос. Военният министър на Япония Ген Накатани призова Китай да се държи отговорно.

Ако не обърнем внимание на всяка незаконна ситуация, скоро редът ще се превърне в хаос и мирът и стабилността ще пропаднат, каза той на същия форум - ежегодната конференция Диалог Шангри-Ла.

„Надявам се и очаквам всички страни, включително Китай да седържат като отговорна сила", добави той.

САЩ твърдят, че Китай е добавил около 2000 акра (800 хектара) изкуствени острови на архипелага Спратли, включително 1500 акра от началото на годината.

През последните месеци се увеличи напрежението в района на Спратли, след като Китай започна да изгражда изкуствени острови. Пекин и Вашингтон се обвиняват взаимно, че дестабилизират ситуацията в района на оспорваните острови в Южнокитайско море.

Китай има претенции към 90% от акваторията. Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней също имат претенции.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати