26 Април 2024 г. Петък

Да се подготвим за есента

2010-09-14 10:29:42

 

Времето навън повече или по-малко, но все по-натрапчиво ни напомня, че лятото е свършило (или поне е към края си), а с него и периодът на почивките и разпускането. Разходките, правилното хранене и масажът могат да ви помогнат да се справите с напрежението в организма и евентуалните прояви на депресия след отпуската.

След почивка човек често се оплаква от недоспиване, бърза умора, недостиг на силите- съвсем обратното на това, което очакваме след връщане от почивка. Този всъщност съвсем не толкова неочакван ефект може да бъде преодолян по-лесно с помощта на следното:

- Яжте още сутрин по 1-2 парченца натурален шоколад. Той ободрява, съдържа микроелементи и витамин Е, които повишават настроението и физическата активност, и полифеноли, които предпазват сърцето.

- Взимайте си контрастен душ. Промяната в дневния режим е основна причина за намаляване на тонуса. Организмът, който е свикнал с късно ставане и лягане, реагира на новата промяна със забавени реакции и обмяна на веществата. Контрастният душ възвръща скоростта на обменните процеси, сутрин помага за разсънването и тонизира, а вечер прави съня по-спокоен.

- Всеки ден извървявайте не по-малко от 2 км. Ако искате да накарате организма си да изработва енергия, трябва да го накарате първо да я изразходва. 

- Правете масаж на стъпалата си. Върху тях има стотици точки, които са свързани с вътрешните органи. Всяка сутрин ги масажирайте в продължение на 10-15 минути - това ще се отрази благотворно на настроението и работоспособността.

- Употребявайте само йодирана сол - тя помага на щитовидната жлеза, отговорна за физическата и умствената активност, да остане в тонус.

Тялото ви е готово за активна дейност, но все пак с неудоволствие забелязвате, че не успявате в нищо. За да постигнете необходимата концентрация и организираност:

- Правете си конкретни планове. Плана за вторник направете в понеделник вечерта, а плана за октомври – в края на септември. Според специалистите по тайм-мениджмънт, 10 минути предварително планиране икономисват 2 часа време.

- Запълвайте свободните си промеждутъци от време. Задръствания и закъснения е имало, има и ще има. Но винаги можете да имате в запас за тези минути някакъв сеанс по дихателна гимнастика, аудиокурс по чужд език и т.н.

- Съгласувайте плановете си с другите . Синхронизирането ще ви позволи да избегнете ненужните паузи и сривове в работата.

- Спазвайте принципа „60/40”, т.е. планирайте заетостта си само за 60% от времето. 40% резерв от време ще ви позволи да успявате във всичко въпреки неочакваните ситуации и да не се напрягате.

- Поставете си точни срокове. Ако работата може да се свърши за 10-15 минути, не отделяйте за нея цял час.

- Изразявайте се максимално ясно, дори да става дума за нещо не толкова важно.

- Създавайте си разнообразие. Монотонността изтощава. Освен това много по-лесно се реализират няколко плана едновременно. Редувайте различни дейности - така ще позволите на мозъка си да си почине и ще напредвате веднага в различни направления.

- Не забравяйте да си почивате. Доказано е, че след два часа непрекъсната работа работоспособността и ефективността рязко намаляват. Изходът е – 10 минутна почивка. Не повече! Ако паузата е по-голяма, се нарушава работният ритъм.

Правила за първите работни дни след отпуската:
(Те могат да ви се сторят дребни и незначителни, но ще ви помогнат.)

1. Събудете се без будилник.
Будилникът ще ви се стори твърде неприятен особено през първия работен ден. Програмирайте си събуждането по друг начин - с любима песен, с помощта на телевизора и т.н.

2. Облечете нещо ново. 
Това ще повиши настроението и самочувствието ви. Има и друг психилогически момент: ще оставите в миналото неприятностите и грижите и ще се чувствате в по-успели и жизнерадостни.

3. Отидете на работа с такси.
Не си разваляйте настроението с мисълта за претъпкания градски транспорт. Запазете си нервите – със сигурност ще ви потрябват по-късно.

4. Прекарайте обедната почивка с най-близкия си колега. .
Добре е да си побъбрите с човек, с когото не сте се виждали нито веднъж по време на отпуската.

5. Вечерта не бързайте да се приберете у дома. 
Поразходете се по магазините, идете някъде навън на вечеря - домакинските задължения могат да почакат.

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати