24 Април 2024 г. Сряда

Не от полиция, а от диалог се нуждаят жителите на Гърмен, смята главсекът

2015-05-26 09:04:07

Полицейското присъствие в Гърмен остава засилено, съобщиха от МВР след снощните разговори на министърРумяна Бъчварова и главния секретар Георги Костов с представители на местната власт, протестиращите и циганите.

Главният секретар на МВР продължава да е на място в Гърмен. Според него напрежението в града се дължи преди всичко напрекъснат диалог между отделните общности и етноси, които живеят.

Георги Костов посочи няколко пъти, че на практика дори ипрестъпността в региона е значително под някакво критично ниво4 кражби са регистрирани от началото на годината, според данни на местното полицейско управление. Според Георги Костов дори и пострадалите да не са подавали жалби в полицията, битовата престъпност в Гърмен е по-ниска в сравнение например със Северозападна България.

"Напрежението се дължи най-вече на чувството за несправедливост от двойния стандарт", беше категоричен Георги Костов, цитиран от БНР. Той обясни, че е разговарял и с двете страни, като и двете страни имат, според него, своитеоснования и мотиви за недоволство. 
Костов обясни и че, вчера пред него и двете страни са даи преди всичко не-полицейски проблеми, като се откроявацялстното негативно настроение срещу цялата държавна машина.

Главният секретар на МВР отхвърли възможността за увеличаване на полицейското присъствие в Гърмен, тъй като няма полицейски основания за това. "Физическото присъствие на полиция струва скъпо, а и ще бъде нечестно спрямо други части на страната" , заяви Костов, визирайки области с по-висока битова престъпност.

Вчера стана ясно, че е започнала проверка на адресните регистрации и инспектори от ДНСК започват проверка на незаконните постройки.  Няма яснота къде могат да бъдат преместени обитателите на незаконни постройки. И вчера протестиращите, които настояват за незабавно изселване на ромите, посрещнаха негативно уверенията на министър Бъчварова.

Днес обаче Георги Костов обясни, че на практика повечето от живеещите в циганската махала в Гърмен не са извън закона по отношение на регистрацията и няма реално механизъм, по който да бъде приложена някаква наказателна мярка.

Георги Костов начерта две посоки, по които трябва да се работи за сваляне на напрежението в Гърмен - възстановяване на диалога между двете страни и привличане на местната власт в този процес.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати