Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Фев 28
Начало arrow България arrow Половин милион гласа делят ГЕРБ от БСП, изчисли "Галъп”

Половин милион гласа делят ГЕРБ от БСП, изчисли "Галъп”

  Print E-mail
2015-05-25 15:17:05
източник: news.bg

Поредното проучване на Галъп показва застиване на данните през май, тъй като обществените нагласи към политиката и икономиката практически не показват промяна спрямо предходния месец.

Управляващите вече са във фазата на рутинната си работа и не се възприемат като ново и любопитно явление, обобщават социолозите.

Те подкрепят това с цифри, като става ясно, че помолени да отговорят с "да" и "не",  към средата на май 30% декларират доверие в правителството, а 57% недоверие.

18% дават положителна оценка на парламента, а 68% - отрицателна. 32% оценяват позитивно президента, а 56% - негативно. Според 23% страната върви към по-добро, а според 62% - към по-лошо.

Редовното ежемесечно изследване на Галъп е проведено между 8 и 14 май чрез пряко интервю сред 1011 души в цялата страна.

Ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2, отчитат социолозите.

В парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. С реалистични перспективи да са в него са още "Атака" и донякъде АБВ. Данните отразяват декларативни нагласи и не са прогноза за изборния резултат.

Във връзка с тези цифри се напомня, че данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите. 4-процентовата бариера се образува на база гласували, така че е задължително придържането към формулата 5 сигурни и 2 потенциални партии в следващ парламент.

След логичното за партия на власт леко разколебаване на част от подкрепата в пролетните месеци, сега ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24% заявена подкрепа.

БСП пък се е установила на нива от под 15% декларативни електорални нагласи. Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа (1% от извадката се равнява на около 55 хиляди души), т.е. в общи линии се запазва ориентировъчното съотношение от последните парламентарни избори.

ДПС е с 8% заявени нагласи за вот, Реформаторският блок и Патриотичния фронт са с около 4% сред всички имащи право на глас. Следващите месеци, коментират пот Галъп ще покажат има ли тенденция на укрепване при "Атака" и каква ще е съдбата на АБВ.

Резултатите от проучването за доверието към различните личности също не са изненадващи.

По традиция в "челото" са еврокомисарят ни и столичната кметица (с дялове съответно малко над и под 50% доверие)|, популярни министри като Лиляна Павлова, Петър Москов, Томислав Дончев, премиерът, президентът и омбудсманът (групата е с дялове около 30% доверие).

По отношение на масовите очаквания за икономиката и личните финанси, с идването на новото правителство се наблюдаваше леко разсейване на негативизма, а на неговото място сега идва етап на установяване на данните на определени нива, сочи още анализът на Галъп.

43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 15% - да се подобри, а 33% - да остане същото. 50% пък очакват материалното положение на домакинството им да остане същото, 26% - да се влоши, а 7% - да се подобри.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?