20 Април 2024 г. Събота

Швеция спечели "Евровизия 2015"

2015-05-24 10:37:42

Шведският изпълнител Манс Зелмерльов спечели 60-то юбилейно издания на песенния конкурс "Евровизия" с песента си "Герои". Той получи 365 точки и победи в оспорваната битка с Русия, чиято представителка Полина Гагарина дълго време водеше в гласуването. В крайна сметка Зелмерлоу поведе убедително в резултата и победата му бе оповестена още преди и последните държави да обявят вота си.

Зелмерльов бе сочен като един от фаворитите във финала. 28-годишният певец е познат на публиката с победата си в шоуто "Let's dance" и успешната си музикална кариера. 

Церемонията се проведе в австрийската столица Виена, след като миналата година Кончита Вурст, мъж на име Том Нойвирт с женска визия, но и брада, който не се причислява към нито един от двата пола,  спечели финала.

След подбора от първия полуфинал за заключителното шоу бяха класирани представителите на Литва, Полша, Словения, Швеция, Норвегия, Черна гора, Кипър, Азербайджан, Латвия и Израел.

На втория полуфинал правото да продължат завоювахаизпълнителите от Естония, Русия,  Гърция, Унгария, Румъния, Грузия, Сърбия, Армения, Албания и Белгия.

Във финала по право участват и  представителите на страните основателки на конкурса Германия, Великобритания, Франция, Испания и Италия. Страната домакин също участва по право.

България отново не изпрати участник и по регламент няма право да гласува. Желаещите да дадат своя вот все пак могат да го направят в специалния сайт на БНТ, но вотът им ще бъде чисто информативен за вкуса на съответната държава и няма да се зачита в крайното преброяване.

Любопитно е и участието на гост-държавата Австралия.

Повече от 200 млн. зрители по целия свят да гледат събитието.

Money.bg обръща внимание и на това дали то е действително печелившо за организаторите.

Приходите от 60-тото издание на конкурса ще надхвърлят 38 милиона евро, от които 27.8 милиона ще останат във Виена. Това ще се случи благодарение на високата рекламна стойност, която ще генерира събитието за столицата на Австрия. Освен самите посетители, които ще дойдат, за да присъстват на самите събития, интересът към австрийската столица ще се увеличи, в следствие на телевизионните предавания в огромна част от държавите в Европа.

Според ESC Bubble, рекламните приходи свързани с Евровизия ще надхвърлят 100 милиона евро, а данъчните приходи ще бъдат над 16 милиона евро, като в тези суми се включват услуги като транспорт, включително до Виена, хотели, таксита и приходи на ресторанти, в следствие на потока от хора към столицата на Австрия.

Очаква се събитието да доведе до 562 работни места до провеждането на финала на Евровизия, както и до над 30,000 допълнителни нощувки във Виена. За цялостното значения на конкурса за икономиката на Австрия, можете да се запознаете в анализа на ESC Bubble на английски език.

източник: news.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати