20 Април 2024 г. Събота

Тристранката зацикли по ключовите моменти от пенсионната реформа

2015-05-13 16:47:09
Без консенсус по основните моменти от пенсионната реформа приключи заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), по-известен като Тристранката.

Там, където може нещо да се усъвършенства преди заседанието на МС, на което ще се приемат предложенията за закона, ще се направи.
Нужна е промяна на сегашната система, тя не е стабилна и не дава доверие, това е консенсусно, очерта в резюме на срещата социалният министър Ивайло Калфин.

Той обеща, че ще продължава да се говори за работата на пенсионните фондове, за инвалидните пенсии.

Острите несъгласия са на работодателите за осигуровките и на синдикатите за увеличаване на възрастта за пенсиониране, обобщи министърът, като предрече, че тази база на съгласие, която има днес, му дава основание да влезе в НС с един добре подготвен и широко обсъден проект.

Пламен Димитров от КНСБ подчерта, че държи да няма ръст на възрастта за пенсиониране. За нас е важно да има мерки, които да гарантират справедливостта. Ще обмислим и предложим стъпки за защита на хората, гарантира той.

Припомняме, по-рано днес премиерът Борисов, който участва в заседанието на тристранката, заяви категорично, че вдигането на пенсионната възраст не подлежи на коментари, тъй като е особено наложително.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пък видяха в обобщенията, че това не е крайното решение, но е голяма стъпка за провеждането на тази реформа.
Като работодатели сме задоволени във вижданията ни, това е първата стъпка към реалната голяма реформа на пенсионната система, обявиха от организацията. От там отправиха препоръка да бъдат осъществени хоризонтални връзки с МЗ, за да се реши проблемът с инвалидните пенсии.

КРИБ в лицето на шефа си Кирил Домусчиев изтъкна, че е удовлетворена от всичките разговори от последните няколко месеца, макар в хода на дебатите Домусчиев остро да реагира на увеличението на социалните вноски.

КТ Подкрепа обаче прецени, че този проект за реформа ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши.
източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати