8 Май 2024 г. Сряда

Ралф Файнс ще бъде представен като режисьор в кинолектория във Варна

2015-05-13 14:39:00

На 23 май от 10.00 ч. в отдел "Изкуство" - Регионална библиотека Варна, почитатели на седмата муза ще имат възможност да оценят отново качествата на Ралф Файнс, но този път не като актьор, а като режисьор. Поредната кинолектория, водена от театралния критик и режисьор Елица Матеева, е посветена на творчеството на харизматичния англичанин, който изследва интересен аспект от живота на писателя Чарлс Дикенс чрез средствата на киното.

През 2013 излиза режисьорска екранна адаптация на Файнс върху книгата на Клер Томалин "Невидимата жена" (The Invisible Woman: The story of Nelly Ternan and Charles Dickens - 1991).

Много от романите на Дикенс първоначално са публикувани в ежемесечно издавани отделни части; формат, станал популярен по това време, донякъде благодарение на изданията на самия Дикенс. За разлика от други автори, които завършват книгите преди началото на публикуването им като поредица, той често пише отделните епизоди непосредствено преди издаването им. Този начин на публикуване придава на романите му характерен ритъм, предназначен да задържи вниманието на читателите така, че да очакват следващото издание от поредицата.

В последните години от творческата си биография Дикенс,заедно с цяла викторианска Англия е в пика си, обожаван и магнетичен като рок звезда, човек, който блести най-силно в тълпа.
Точно по това време Дикенс наема актриси за пиесата си "Замръзналите дълбини" (The Frozen Deep), която пише съвместно със своя приятел – драматурга Уилки Колинс. Така 45-годишният писател среща и се влюбва в 18-годишната Елен Търнън. Противно на викторианския морал и норми, през 1858 г. Дикенс се разделя с жена си, но разводът е невъзможен поради славата му. Катрин напуска семейния дом с едно от децата, като оставя другите девет на грижите на сестра си Джорджина.

"Трябва да го делиш с публиката му и никога няма да си сигурна кого обича повече – теб или нея", казва госпожа Дикенс на младата любовница на писателя, която остава с него до смъртта му, но в сянка.

"Невидимата жена", по биографичната книга на Клеър Томалин, не е история за любов, която върви срещу социалните порядки на времето. А история за любовта на един велик, но не задължително добър мъж, който е техен заложник.

Във филма "Невидимата жена" участват актьорите: Ралф Файнс, Фелисити Джоунс, Кристин Скот Томас, Том Холандър, Шарлот Хоуп, Джон Кавано, Том Атууд, Том Бърк, Томи Кърсън-Смит, Пърдита Уийкс, Ричард Маккейб, Марк Декстър и др.

Филмът е с 2 номинации за Британските независими филмови награди – за най-добра актриса на Фелисити Джоунс и поддържаща актриса на Кристин Скот Томас. Номинации за най-добри костюми са му присъдени от филмовата академия на САЩ и БАФТА.

"Невидимата жена" - плакат 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати