20 Април 2024 г. Събота

Събират в книга изследване, опровергаващо изданието „Турците в България"

2015-05-13 14:22:35

Книга научно разследване, озаглавена „По пътя на трупове от Плевен до Бристол", изяснява истината около загиналите турски воини край Плевен през 1877 г.

Тя беше представена в парламента по инициатива на съпредседателя на Патриотичния фронт и зам.-председател на 43-ото Народно събрание Красимир Каракачанов, който е депутат именно от плевенския район. 

Един пасаж от книгата „Турците в България"Но къде са турците, загинали в Плевен? Малко известен факт е, че повечето от десетките хиляди мъртви били погребани в масови гробове. По-късно те били изкопани и продадени на английска фирма, която ги използвала като тор в британското земеделие."

Проверката на тези три изречения, тиражирани в енциклопедия от западни медии, обаче отнемат на учените 2,5 години, като съставителят на разследващата книга, д-р Елена Алекова, в продължение на 2 години е събирала писма и документи.

На 14 ноември 2012 г. по повод представянето на книгата „Турците в България" се чули твърдения, които преобръщат света с главата надолу.
Част от тях са, „че няма документи, удостоверяващи турско робство у нас, че стихът за три синджира роби е просто артефакт". Да му се чудиш на Вазов защо тъкмо „Под игото" е озаглавил романа си, коментира Алекова.

Книгата „По пътя на труповете от „Плевен до Бристол" се състои от четири части, като първата представя книгата „Турците в България", която разбуни духовете. Втората част е озаглавена „Отговорът на историците". Третата част повежда читателите „По пътя на труповете". Последната част изразява „Протеста срещу лъжата".

Научното разследване, което е и основа на настоящото издание показва, че лъжата тръгва като вестникарски анекдот от края на 19 в. в Холандия. Разкрасен, за да изглежда колкото се може по-ужасно, но за наша сметка. Налице е пълна и злостна лъжа, която отнема научен потенциал, за да бъде опровергана.

Като наукообразна клевета я определи проф. Илия Тодев. Страшното и опасното е, че всичко се поднася така, че да разбуни и застраши религиозния мир, да провокира злостни чувства, ярост и омраза.

Според учените това напоследък се превръща в тенденция, която целенасочено изопачава българската история и има целенасочено антибългарски характер.

По ирония, хора, определени от Красимир Каракачанов като „Кириак-Стефчовци", са готови за един хонорар да изопачат историята, защото има българска следа и в основата на това разследване, довело до написването на книгата-сборник.

Учените подчертаха още, че подобни прояви са част от идеологията на съседни страни. Затова днес присъстващите призоваха историците да помнят дълга си и подчертаха, че това трябва да звучи знаково, изречено от зала в Народното събрание.

Учените съобщиха, че сега има редица възможности с турските си колеги да работят по редица съвместни проекти. Но няма да намерят общ професионален език, докато другата страна се възхищава на Османската империя, докато опорочава и изменя умишлено българската история.

Ние нямаме за какво да се извиняваме, бе категоричен в изказването си акад. Марков, който спомена, че е чел какви ли не исторически лъжи, но по-гнусна от тази не е срещал, като яопредели за пропаганда, целяща да изкара българите лоши.

Продажбата на труповете на турците, загинали край Плевен през 1877 г. се оказала лъжа, клеветяща три държави - Великобритания, Русия и България. Същевременно не са открити никакви факти, които да удостоверяват това да се е случило.

Народният представител от АБВ ген. Михо Михов отбеляза, чемного често в нашето обществено съзнание прониква мисълта, дали историята е наука. „Да, защото тя представя факти, подлага ги на критика и възстановява доверието на хората", изтъкна той.
Звучи зловещо в 300 бъчви костите да се натоварят и откарат някъде", коментира той по повод лъжата. „Като военни и дипломати не на едно чуждо гробище сме се преклонявали пред смъртта на нашите противници", напомни ген. Михов.

С присъствието си представянето уважиха депутати от различните парламентарни групи, с изключение на ДПС.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати