20 Април 2024 г. Събота

Правителството ще реши за продажбата на "Техноекспортстрой" и "Информационно обслужване"

2010-09-14 10:11:43
Правителството може да разреши днес продажбата на компаниите "Техноекспортстрой" и "Информационно обслужване", показва справка в дневния ред на заседанието на кабинета. Досега двете дружества бяха включени в забранителния списък към закона за приватизация и следприватизационен контрол. В него попадат предприятията, важни за националната сигурност на страната. Принципал на "Техноекспортстрой" е строителният министър, а на информационно обслужване - финансовият.

Това е втори опит да бъде извадена от забранителния списък компанията "Техноекспортстрой". През 2008 г. искане за разрешаване на продажбата й беше внесено в Министерски съвет от икономическото министерство, но до изваждането от списъка на компанията така и не се стигна след изричната молба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За повторен опит да бъде приватизирана бързо компанията се заговори в началото на април 2010 г., когато строителният министър Росен Плевнелиев съобщи, че се чака дружество да се оттегли от проекта "Бургас - Александруполис", за да може да бъде продадено. Тогава Плевнелиев каза, че се планира раздържавяване и на "Автомагистрали", които също са в забранителния списък към закона за приватизацията.

До 24 юни 2010 г. "Техноекспортстрой" беше собственик на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис", чрез която България е акционер в международната "Транс Болкан Пайплайн" - проектант на петролопровода. С джиро акциите на българското дружество бяха прехвърлени от "Техноекспортстрой" в полза на българската държава, като отговорник на проектната компания стана министерството на финансите.

Според консолидирания отчет на "Техноекспортстрой" в компанията към момента влизат четири дружества - "Техноекспортнстрой - Мароко", "Техноекспортстрой - Р", "Техноекспортстрой - Найджирия" и РОССА.  Основната дейност на дружеството е съсредоточена в Либия и Мароко. През 2009 г. финансовият резултат на компанията е загуба от 3.8 млн. лв., при печалба от 140 хил. лв. година по-рано.  "Техноекспортстрой" има клонове в Либия и Ирак, както и представителства в Германия, Мароко и Зимбабве.

До края на 2009 г. "Техноекспортстрой - Мароко" не е работила поради липсата на лиценз. "Техноекспортстрой - Р" е фирма със седалище Москва. Според консолидирания отчет на компанията, дъщерното дружество е изпълнило ремонт на консулския отдел на българското посолство в Москва срещу 6.5 млн. рубли.

В края на август за първи път финансовото министерство предложи да бъде извадена от забранителния списък компанията "Информационно обслужване". Дружеството се грижи за информационните системи на приходните агенции (НАП и митниците), преброяване на изборните резултати, поддържане на системите с личните данни на българските граждани ЕСГРАОН и други.

В момента се води разследване срещу бившия шеф на дружеството Иво Николов по обвинение в безстопанственост и присвояване. Почти наполовина е спаднала печалбата за първото полугодие на "Информационно обслужване" от 2.2 млн. лв. през 2009 г. на 1.2 млн. лв. през 2010 г. 

Освен "Техноекспортстрой" строителният министър предлага да бъдат извадени от забранителния списък и дружествата - "Водопровод и канализация" Кюстендил, "Картография" и ЦЕСИ - Инвест. Изваждането на кюстендилската компания е формалност, защото новото име на дружеството е "Кюстендилска вода". Дружествата "Картография" и ЦЕСИ Инвест са в ликвидация. ЦЕСИ Инвест е правоприемник на съществувалият до 1994 г. - "Център по електронизация на строителството и строителната индустрия". Центърът е бил разделен на две компании - "ЦЕСИ Инвест" и "ЦЕСИ Консулт". Неколкократно дружеството е вадено и поставяно в забранителния списък за приватизация.

Строителното министерство предлага да бъдат включени в забранителния списък към закона за приватизация - "Кюстендилска вода", "Водоснабдяване и канализация", Пазарджик и "Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ" .

Фонд ФЛАГ е заемен инструмент, създаден да подпомага общините при реализирането на проектите по оперативните програми "Регионално развитие", "Околна среда" и "Развитие на селските райони". Капиталът на дружеството е 60 млн. лв. Заемите, които фондът предлага, са в повечето случаи краткосрочни. За 2009 г. печалбата на дружеството е 3.1 млн. лв.

Министерството на икономиката предлага от забранителния списък да отпаднат "Държавна лаборатория - Българска роза" и "ВМТ Орбита". Свое предложение за актуализация на списъка има и строителното ведомство, което предлага в него да бъде включена и "Специализираната болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати