25 Април 2024 г. Четвъртък

Допирните точки между синдикати и работодатели преди Тристранката

2015-05-13 09:18:58
Предстои днес социалните партньори да обсъдят пакета от мерки за реформа в пенсионната система на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Социалните партньори подкрепят пенсионната реформа, но очакват прецизиране на текстовете за промяна на Кодекса за социално осигуряване.

Синдикатите са против увеличаването на възрастта за пенсиониране за трите категории труд, а работодателите не подкрепят намерението за увеличение на осигурителните вноски.

КНСБ и КТ "Подкрепа" застават зад онази част от предложенията за промени в пенсионната система, свързани с предлаганите балансирани мерки по подобряване на събираемостта и адекватността на пенсиите, което ще доведе и до увеличаване на приходите в пенсионната система, коментираха за БТА лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов.

"Една голяма част от предложените промени са в посока, за която сме настоявали, тъй като се решават проблеми с хора, които са на преференциален режим на пенсиониране, особено работещите в сектор "Сигурност", каза за БТА Димитър Бранков - заместник-председател на Българската стопанска камара.

Планираното увеличаване на възрастта за пенсиониране

Предложението на социалното министерство е за плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо промените в продължителността на живота.

От Българската стопанска камара подкрепят предложения режим за увеличаване на стажа и възрастта в масовата категория, стъпка, която отговаря на сегашните неособено добри характеристики на пазара на труда, коментира Бранков.

Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов синдикатът смята, че възрастта в масовата трета категория не трябва да се увеличава механично, а да се определя в зависимост от средната продължителност на живота. Това е обективен, а не политически подход, коментира Манолов.

Според КНСБ поколението работещи, което се опитва да се пенсионира през последните години, гонейки възрастта и стажа, ще понесе нови удари с предложените промени и трябва да бъде компенсирано.

Оценката на риска трябва да бъде водеща при категоризацията в сектор "Сигурност"

Според Димитър Манолов възрастта за работещите в сектор "Сигурност" трябва да бъде определена по аналогия на тази за работещите във вредни условия на труд. "При едни условия работят полицаите на улицата, при съвсем други администраторите", отбеляза президентът на КТ "Подкрепа".

Тодор Воденов, председател на синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа", коментира, че работещите в сектора при най-рисковите условия на работа трябва да са първа категория, но чиновниците от Министерството на отбраната трябва да се пенсионират по общите условия за третата масова категория.

"За" и "против" увеличаването на осигурителните вноски

Социалното министерство предлага увеличение на осигурителните вноски за период от 12 години напред с общо 4,5%, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд "Пенсии" и на следващата година - с 0,2 на сто вноската за фонд "Безработица".

КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепят увеличаването на осигурителните вноски. Според Пламен Димитров обаче стъпката за увеличение на вноската за фонд "Безработица" може и да е по-висока и да достигне до 3 процента като вноската за фонда да расте не с 0,2 на сто през година за следващите 12 години, а със стъпка 0,5 на сто.

Това, по думите на Димитров, ще направи възможно увеличаването на минималния размер на обезщетението за безработица, което в момента е 7,20 лева на ден и не кореспондира с минималната заплата, както трябва да бъде.

Според Димитър Манолов от "Подкрепа" увеличаването на осигурителните вноски няма да реши проблема докрай, но ще го облекчи.

От БСК обаче са категорично против заложеното нарастване на осигурителните вноски.

Коефициент на нарастване на пенсиите

Социалното министерство предлага увеличаване от 1 януари 2017 г. на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите (както за новоотпуснатите, така и за вече отпуснатите пенсии) с размер - минимум размера на швейцарското правило, до достигане на коефициент от 1,5 на сто.

Според БСК това предложение ще създаде проблеми при хората в преференциален режим на пенсиониране, тъй като преизчисленият осигурителен стаж в някои случаи може да надхвърли 50-60 и много повече години и ще се получат абсурдни размери на индивидуални пенсии за този тип категории.

От КНСБ са съгласни, че повишаването на пенсиите трябва да преминава през увеличението на тежестта на годините и осигурителния стаж в пенсионната формула и планираното увеличение от 1,1 до 1,5 на тежестта на една година осигурителен стаж е стъпка в правилната посока.

Синдикатът обаче иска да се гарантира, че пенсиите ще растат всяка година с швейцарското правило, като към това бъде прибавено и планираното увеличение на тежестта на осигурителния стаж всяка година или през година.
източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати