19 Април 2024 г. Петък

Вече е ясен моделът на източване на КТБ

2015-05-12 22:33:40

След поредното закрито заседание на временната депутатска комисия, която трябва да установи действията на държавните институции по казуса с фалиралата банка, председателят на комисията Десислава Атанасова и ДПС депутатът Йордан Цонев разкриха модела, по който от банката са изтекли милиарди левове.

За всички е ясно, че банковият надзор на БНБ не е бил на мястото си, не е вършил работата си, категорични са от комисията.От докладите на трите одиторски фирми категорично се потвърди моделът на източване на КТБ. Това е ставало през мажоритарния собственикбанката е била създадена и управлявана като финансова пирамида. Всичко, което сте прочели и чули относно този модел е абсолютно вярно, доказано, дори нещата са доста по-фрапиращи, разказа Цонев.

По думите му, банката не е била инвестиционна, не е имало никакви инвестиционни дружества.
Има пощенски кутии, в които се пълнят едни кредити, на същия ден се раздават на други, няма обезпечения - купища, купища неща, които са се случили, допълни той.
Пълният доклад на комисията ще излезе на 12 юни, когато изтича и срокът й на работа.

Оставките рано или късно ще са факт, коментира Атанасова по отношение на гуверньора на БНБ Иван Искров. Според нея обаче е по-важно при избора на нов управител на БНБ депутатите да заложат на човек с достатъчно висок морал и професионализъм.

За следващото заседание комисията ще иска допълнителна информация от синдиците на КТБ за изнесени данни за предоговаряни допълнителни преференциални условия по депозити в КТБ.

Днес депутатите са останали много изненадани от това, че от БНБ имало редица указания към квесторите, аръководството на Банката твърдяло другоИмало и противоречиви едно на друго указания. Заради това тепърва комисията ще иска наново цялата кореспонденция между квесторите на КТБ и БНБ, както и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да се установи кой какво и кого е питал и защо отговорите се различават.
За пример Атанасова даде подуправителя на БНБ НелиКордовска, която в различно време и различно професионално качество е отговорила по различен начин на квесторите на КТБ. 

Днес се обсъдило предложението от ДПС за отпадане на банковата тайна на депозантите в КТБ, които са предоговорили преференциално договорните си условия -такъв е случаят и с Иван Костов, който едностранно си е прекратил договора за депозит.

Преди да гласуват това предложение обаче, депутатите ще се съобразят с мнението на парламентарните си групи, за са решат дали да падне банковата тайна за онези преференциално предоговорени депозити, които са били заплатени в рамките на гарантираната сума от Фонда за гарантиране на влоговете.
Атанасова все още не разполага с цифри за това колко са били променените депозити, нито на каква обща стойност са, като така не потвърди думите на премиера Бойко Борисов, че става въпрос за 1000 депозита.

БНБ много неща не е направила по отношение на КТБ, обяви Атанасова. Според нея и Йордан Цонев тези влогове обаче, които са заобиколили закона, вече са изплатени. Стана ясно, че е коментиран и доклада на независимите одитори от KPMG. Ще направим законодателни предложения за надзор над независимите одитори, както и за санкции, при положение че независимите одитори не си вършат работата качествено, увери Атанасова.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати