Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 21
Начало arrow Крими arrow Вече е ясен моделът на източване на КТБ

Вече е ясен моделът на източване на КТБ

  Print E-mail
2015-05-12 22:33:40
източник: news.bg

След поредното закрито заседание на временната депутатска комисия, която трябва да установи действията на държавните институции по казуса с фалиралата банка, председателят на комисията Десислава Атанасова и ДПС депутатът Йордан Цонев разкриха модела, по който от банката са изтекли милиарди левове.

За всички е ясно, че банковият надзор на БНБ не е бил на мястото си, не е вършил работата си, категорични са от комисията.От докладите на трите одиторски фирми категорично се потвърди моделът на източване на КТБ. Това е ставало през мажоритарния собственикбанката е била създадена и управлявана като финансова пирамида. Всичко, което сте прочели и чули относно този модел е абсолютно вярно, доказано, дори нещата са доста по-фрапиращи, разказа Цонев.

По думите му, банката не е била инвестиционна, не е имало никакви инвестиционни дружества.
Има пощенски кутии, в които се пълнят едни кредити, на същия ден се раздават на други, няма обезпечения - купища, купища неща, които са се случили, допълни той.
Пълният доклад на комисията ще излезе на 12 юни, когато изтича и срокът й на работа.

Оставките рано или късно ще са факт, коментира Атанасова по отношение на гуверньора на БНБ Иван Искров. Според нея обаче е по-важно при избора на нов управител на БНБ депутатите да заложат на човек с достатъчно висок морал и професионализъм.

За следващото заседание комисията ще иска допълнителна информация от синдиците на КТБ за изнесени данни за предоговаряни допълнителни преференциални условия по депозити в КТБ.

Днес депутатите са останали много изненадани от това, че от БНБ имало редица указания към квесторите, аръководството на Банката твърдяло другоИмало и противоречиви едно на друго указания. Заради това тепърва комисията ще иска наново цялата кореспонденция между квесторите на КТБ и БНБ, както и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да се установи кой какво и кого е питал и защо отговорите се различават.
За пример Атанасова даде подуправителя на БНБ НелиКордовска, която в различно време и различно професионално качество е отговорила по различен начин на квесторите на КТБ. 

Днес се обсъдило предложението от ДПС за отпадане на банковата тайна на депозантите в КТБ, които са предоговорили преференциално договорните си условия -такъв е случаят и с Иван Костов, който едностранно си е прекратил договора за депозит.

Преди да гласуват това предложение обаче, депутатите ще се съобразят с мнението на парламентарните си групи, за са решат дали да падне банковата тайна за онези преференциално предоговорени депозити, които са били заплатени в рамките на гарантираната сума от Фонда за гарантиране на влоговете.
Атанасова все още не разполага с цифри за това колко са били променените депозити, нито на каква обща стойност са, като така не потвърди думите на премиера Бойко Борисов, че става въпрос за 1000 депозита.

БНБ много неща не е направила по отношение на КТБ, обяви Атанасова. Според нея и Йордан Цонев тези влогове обаче, които са заобиколили закона, вече са изплатени. Стана ясно, че е коментиран и доклада на независимите одитори от KPMG. Ще направим законодателни предложения за надзор над независимите одитори, както и за санкции, при положение че независимите одитори не си вършат работата качествено, увери Атанасова.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини В ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лева подкуп за издаването на решения за инвалидност, информира Нова.Всъщност сумите варирали между 200 и 1 000 лева.При вчерашния арест на председателката на ...
  Новини Трима лекари се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. - - Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на ...
  Новини Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков, който е под домашен арест, бил влязъл за минути в столичния ресторант, където бе сниман на маса с тежки чаши, за да си вземе храна.  - Такава версия ...
  Новини Откриха прострелян издирвания шеф на КАТ-Казанлък Тодор Николов. 44-годишният Николов, обявен за издирване в четвъртък, 13 декември, е намерен мъртъв в колата си до Бузовград, съобщиха от ...
  Новини И днес ще продължи издирването на началника на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов, който от 48 часа вече е в неизвестност. От полицията в Стара Загора признаха, че са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?