29 Март 2024 г. Петък

Строителство, събираемост, стабилност, саниране и реформи = втория мандат на ГЕРБ

2015-05-12 14:00:15
Четири С-та и едно Р бележат втория мандат на ГЕРБ. "Това са строителство, събираемост, стабилност, саниране, някъде има и едни реформи". Така социологът Първан Симеонов обобщи част от посланията, отправени от премиера Бойко Борисов по време на вчерашното му интервю пред bTV.

"Новото знаме е събираемост. Постоянно това ще се говори – полицай на всяка цигарена фабрика, мита, акцизи, повече милиони", прогнозира шефът на "Галъп".

Според него другият извод от интервюто на Борисов е, че ДПС е завило надясно и вече е нещо като скрита коалиция. Симеонов припомни, че наскоро и Лютви Местан признал, че битката е ПФ-ДПС, отчасти и РБ-ДПС.

"И Бойко Борисов вчера доста благосклонно се отнесе – не ги критикува и говори за етническия мир. Така че завоят на ДПС към ГЕРБ е доста видим", обобщи социологът пред БНР.

Според него трети акцент в интервюто на премиера бил въпросът дали Плевнелиев ще е кандидатът на ГЕРБ за втори мандат президент. "Опитът на държавния глава Плевнелиев е да постигне евроатлантическа, да не кажем съвсем атлантическа легитимация той да е кандидатът за втори мандат, а Борисов няма план по тази тема", смята Симеонов. Той припомни амбицията на Борисов самият той да е кандидат, както и приказките за жена-президент, внушаващи, че няма Плевнелиев да е кандидатът. "Абе какво му е толкова лошото Плевнелиев да е втори мандат президент", смята социологът.

Четвъртото, което според него си проличало в интервюто на премиера, е че той си е същият Борисов като през първия мандат. "Той държи държавата в ръчен режим. Той е все по-фриволен в изказа си. Той плува в свои води и го каза по-добре от социолозите и политолозите – намерих му цаката. Е, намери му цаката", смята Симеонов.

Той обясни и че премиерът отново е показал, че приема властта твърде лично. "Шегували сме се, че ако и този път му се получи, той ще влезе трайно в съзнанието на българите като баща на нацията и не е изключено в рамките на нашия живот да има паметници на Борисов", каза социологът.

Симеонов анализира, че разследването на някои кметове на големи градове, което тече в последните дни, прилича на прочистване. Той припомни, че това са градоначалници, зад които се очаквало да застанат Реформаторите.

"Прилича на прочистване, но и на предупредителен удар през пръстите в лицето на младшия партньор РБ", смята наблюдателят. Според него не било изключено след местните избори Борисов да погледне с високомерие на резултатите на партньорите си и да помисли за прегрупиране. И да се стигне до това, обаче, няма да последва нестабилност в управлението, убеден е Симеонов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати