24 Април 2024 г. Сряда

"Путин. Войната": Докладът на Немцов за Украйна

2015-05-12 13:56:48
Снимка: архив, Reuters
Съратници на убития в края на февруари руски политик Борис Немцов са подготвили доклад "Путин. Войната", над който самият Немцов е започнал работа в началото на 2015 г. 

Докладът ще бъде официално представен днес, а журналисти от РБК са се запознали с него предварително. От изданието съобщиха, че Немцов се е опитал да оцени общите загуби на армията и бюджета на Русия във връзка със ситуацията в Украйна. 

Най-малко 150 руски войници са загинали в Украйна от август миналата година и още 70 в началото на 2015 г. - това сочи информацията на източниците на убития опозиционер. 

За бойните действия от руския бюджет са похарчени близо 53 милиарда рубли, оцени директорът по маркоикономически изследвания във Висшето училище по икономика Сергей Алексашенко. 

Освен това в доклада се посочва, че за издръжката на бежанците от Донецка и Луганска област от юли миналата година Русия е похарчила 80 милиарда рубли, а за година след присъединяването на Крим гражданите на Русия са изгубили два трилиона рубли от своите заплати и 750 милиарда рубли от спестяванията си. 

В статията на РБК се посочва, че през февруари тази година с опозиционния политик са се свързали представители на роднини на загинали в Донбас руски войници и по-специално от Иваново. 

„В материалите към доклада се казва, че роднини на загинали войници са потърсили помощ, за да получат обезщетения от министерството на отбраната. Те са разказали за масовата гибел на руски войници по време на лятното контранастъпление на опълчението край Иловайск и по време на зимните боеве за Дебалцево“, пише РБК. 

Източници на убития опозиционен политик твърдят, че преди заминаването си за Донбас руските войници официално са се уволнявали от армията по искане на ръководството. Така се е укривало участието на военнослужещи в бойните действия, тъй като се получавало, че те са там като доброволци. 

„С честната дума на командирите на войниците са гарантирало, че в случай на раняване или смърт на техните роднини ще бъдат изплатени обезщетения, съпоставими с тези суми, които са били изплащани през лятото на 2014 г.“, цитира РБК текста на доклада. Отбелязва се обаче, че в крайна сметка не са били изплатени никакви обезщетения. 

Журналистите посочват, че роднините на войниците са се страхували да говорят публично за случващото се, тъй като били сплашвани с наказателно преследване. Като пример се посочва делото срещу многодетната майка Светлана Давидова, която беше заподозряна в държавна измяна. В крайна сметка обвиненията срещу нея бяха снети. 

„Щом Немцов беше разстрелян пред стените на Кремъл, то с нашите подзащитни в Иваново могат да направят каквото си искат“, е заявил пред авторите на доклада позицията на роднините юрист, представляващ интересите на семействата на двама загинали десантчици. 

Немцов: Само по този начин ще победим пропагандата

Докладът „Путин. Войната“ представлява изследване на 64 страници, в което се цитира информация от открити източници, както и лични данни на Немцов. 

„Измислих както да се направи. Трябва да се напише доклад „Путин. Война“, той да бъде издаден в огромен тираж и да бъде раздаван по улиците. Да разкажем как Путин разпали тази война. Само по точи начин ще победим пропагандата“, цитира РБК думите на Немцов в доклада. 

Съветът на Европа, НАТО, ЕС, Украйна, САЩ и редица други държави обвиняват Русия в подкрепа за сепаратистите и използване на редовната армия в бойните действия. Властите в Русия отхвърлят всички обвинения. Президентът Владимир Путин заяви, че руски войски на територията на Украйна няма. От Кремъл също многократно заявиха, че Русия не е страна в конфликта в Украйна. Жертва на военните действия в Украйна станаха над 6 200 души, над 15 000 души са ранени, пише NEWSru.com.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати