26 Април 2024 г. Петък

Македония може да повтори Украйна, предупреждава Божидар Димитров

2015-05-12 13:18:55

Много е вероятно Македония да се разпадне, смята професор Божидар Димитров. Провокативно в студиото на Нова телевизия Димитров заяви, че вероятно и източната част на Македония може да се присъедини към България, а това би било и доста логично.

Историческият опит показва, че изкуствени политически конструкти не могат да просъществуват, обясни Димитров и даде като пример точно актуалната вече година и половина Украйна, като припомни отново своето колоритно определение за Македония - "Македония е политически проект на комунистическия интернационал. Това е музей на Коминтерна на площ от 26 хиляди квадратни километра."

Според Димитров управлението на Македония е сравнимо с това в Северна Корея - "семейно управление" - като пример за това е шефът на тайните служби, който бил първи братовчед на Груевски. Това, по думите на Божидар Димитров позволява саморазправата както с медиите, така и с опозицията. За съжаление обаче, по думите на Димитров не само българското общество, но и българските медии не знаят реално какво се случва в Македония
"Ние знаем повече за Украйна и ИДИЛ, но не знаем какво се случва в Македония", заяви директорът на НИМ и разказа любопитни наблюдения от съседката ни.

Например, на 21 декември при гласуване на бюджета за годината, полицията нахлула в парламента и изхвърлила несъгласната опозиция. "От тогава до сега те не са стъпвали в парламента", заяви Божидар Димитров.

Положението с медиите и свободата на словото било дори по-лошо, отколкото у нас. "Ние тук сме цвете", усмихна се директорът на НИМ и посочи, че въпреки че е с много по-малко население от България, Македония има също толкова медии като брой, а повечето от тях са сключили договори с правителството за реклама и PR.

Според Божидар Димитров за акцията на спецчастите в Куманово натежава тезата, че тя е организирана за отклоняване на вниманието от правителството и протестите срещу него.
Защо след като са ги наблюдавали цели 8 месеца, мястотона акцията е избрано в гъсто населен квартал, а времето - точно по време на протестите, пита се историкът.

Той допълни, че албанците в Македония си "играят собствената игра" и на практика вече са победили - 1/3 от територията на Македония е населена само с албанци, които доказаха, че големите битки се печелят с демография. "Имаха един лозунг, извинявам се, че ще бъда вулгарен в студиото"Со куре ще ги победим", като допълни, че албанците вече са победили и притежават достатъчно права според Охридското споразумение.

Каква е Груевски да подаде оставка, тъй като е много вероятно да се стигне до кървава гражданска война. Въпросът е обаче според Димитров, какво ще направи т.нар.Международна общност, или по-точно "какво решение ще вземат американците".

източник: news.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати