26 Април 2024 г. Петък

Искат изцяло отпадане на банковата тайна за фалирали банки

2015-05-07 13:17:23

Национална гражданска инициатива внесе в деловодството на Народното събрание закон за отмяна на търговската и банковата тайна изцяло за фалирали банки. 
Това стана ясно от брифинг на независимия депутат Велизар Енчев в парламента.

Причината е фалитът на КТБ. Целта е да стане ясно случилото се с банката.

Според Александър Каракачанов, който е част от инициативата, почти година от скандала с фалиралата банка нищо не се е променило.

Отговорните институции като ДАНС, Министерство на финансите, КФН не са си свършили работата. Разследването пък трябвало да се случи под надзора на българските граждани.

По думите на Александър Каракачанов политиците не искали да се разкрие истината. Той уточни, че внесеното днес не е законът на ДПС аз КТБ, поясни той. ДПС предлагат да падне банковата тайна за политици.

Искаме да видим всички политици, които са били в тази банка в последните 10 години, изтъкна Каракачанов. Идеята била да се видят всички авоари на банката, списък на всички юридически лица, които участват в банката с дялово участие, както и да излязат наяве всички цесии.

Предлага се достъп до всички договори на банката. Искаме всички доклади, вътрешни и външни одити върху банката в последните 10 години, обясни още Александър Каракачанов.

Цялата информация пък трябвало да се публикува в Интернет. Интернет може да понесе много, може да понесе цялата тази информация, смята Каракачанов.

Всеки гражданин, според вносителите, е платил краха на КТБ. Затова и трябвало да стане ясно кой какви влогове е имал в банката. Инициаторите са готови и да инициират и референдум за закона, ако не мине в зала.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати