29 Март 2024 г. Петък

Цачева: Зимата на 2009 г. няма да се повтори

2010-09-14 10:00:42

Няма да допуснем да се повтори зимата на 2009 г., когато бяхме зависими единствено от руския газ. В това е уверила премиера на Украйна Микола Азаров шефката на парламента Цецка Цачева по време на работен обяд, предаде АСН.

Двамата са обсъдили енергийната политика на двете страни, включително и участието в "Южен поток" и "Набуко". По думите на Цачева Украйна трудно ще се раздели с ролята си на транзитьор за газа.

"Заявих, че няма да допуснем да се повтори зимата на 2009 година, когато бяхме изключително зависими от руския газ. Премиерът Азаров уточни, че според него е необходимо трасето да се осъвремени и реконструира в тази част, която преминава през страната, отколкото в проекта да се правят нови инвестиции", разказа Цачева след края на срещата.

Председателят на НС подчерта, че е заявила категорично приоритета на България, а именно проектът "Набуко". "Споделих намеренията на правителството ни за диверсификацията на енергийните доставки и заявих, че за нас приоритет е "Набуко". Но е необходимо конкретно да решим проблема и всяка страна да отстоява собствените си интереси.

Преговорите в междудържавните групи никак няма да са леки", посочи още Цачева.

Тя обсъди с премиера Азаров и повишаването на износа от страна на България към Украйна, като акцентира, че той е в пъти по-малък, отколкото е вносът на Украйна у нас. Азаров уверил първата дама на НС, че нещата ще се променят и държавата ще обсъди какви ресурси и стоки може да внасяме там. "През месец октомври се очаква украинската страна да излезе с решение", поясни Цачева.

Двамата обсъдили и отпадането на визовия режим, но Цачева пояснила пред колегата си, че страната ни трябва да спазва критериите на ЕС.

Азаров приел с усмивка и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. "Той също е бил на този пост във Върховната Рада и заяви, че е много доволен да види как жена управлява такова звено", заяви още председателят.

С колегата си председател Володимир Литин обсъдили бюджета на двата парламента. "Техните депутати имат четирима платени сътрудници с обща заплата колкото един депутат, двойно по-висок бюджет и редът в залата зависи само от председателя", изреди Цачева.

Председателят на шега коментира и фактът, че е ненужно включена в разговорите на групите за приятелство. "Така е, след като свърши инквизицията, бе създаден протоколът", коментира с усмивка Цачева.

България ще помогне на украинския парламент да въведе европейското законодателство в националната си правна рамка. Това заяви председателят на НС Цецка Цачева след среща с украинския си колега Володимир Литвин.

Виждаме бъдещото си сътрудничество в по-тясно икономическо партньорство, увеличаване на стокообмена и баланс между износа и вноса между двете страни, заяви Цачева.

Двамата парламентарни лидери се обявиха и за по-тясно сътрудничество в Черноморския регион, както и за създаването на постоянни комитети към групите за приятелство.

Цачева поздрави Литвин за въвеждането на биометричните данни в паспортната система на Украйна и посочи, че това е актуална тема и у нас.

Председателят бе посрещната от колегата си Литвин с анекдот за Леонид Брежнев. На закрити врати Литвин коментирал, че колежката му гостува на хубаво време. "Което ми напомня една забавна история. Когато Брежнев отишъл в Крим, там го посрещнали с думите - Ето, за вас направихме хубаво време. Той обаче напомнил - "Нали знаете, че времето се прави в Москва", казал Литвин.

Първата дама на парламента обаче заявила пред колегата си, че "времето сега се прави и определя единствено от гражданите".

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати