24 Април 2024 г. Сряда

Германците не могат да загърбят нацисткото минало на страната, заяви Меркел

2015-05-03 10:05:45

Германия не може просто да сложи черта под своето нацистко минало и трябва да остане чувствителна към щетите, които е причинила на други страни, включително Гърция, заяви канцлерът Ангела Меркел в събота, точно в навечерието на 70-ата годишнина от края на Втората световна война, предаде "Ройтерс"

В традиционното си седмично обръщение, Меркел каза, че очаква с нетърпение срещата си с руския президент Владимир Путин на 10 май в Москва за отбелязването на събитието. Меркел ще положи венец на Паметника на незнайния воин в Москва заедно с Путин.

Меркел и други световни лидери обявиха, че няма да присъстват на традиционнния военен парад на 9 май за "Деня на победата", заради напрежението между Запада и Русия след анексирането на Крим и продължаващите боеве в Източна Украйна.

В германската столица 70-тата годишнина от края на битката за Берлин, кулминационната битка във войната, бе отбелязана с няколко събития в събота. Войната официално свършва на 8 май 1945 г.

"Няма да се слага черта под историята", заяви Меркел.

"Можем да видим това в дебата с Гърция и в други европейски страни. Ние германците имаме специална отговорност да бъдем бдителни, чувствителни и наясно с това, което сме направили по време на ерата на нацизма и за трайните щети, причинени на други страни. Изпитвам огромно съчувствие към тях", добави германският канцлер.

Германия има специалното задължение да насърчава световния мир, заяви днес в Берлин на събитие по случай 70-годишнината от края на Втората световна война германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, предаде БТА.

"Именно ние, може би дори повече от други, днес трябва да поемем отговорността за съхраняване на един мироопазващ ред", каза той на извънредно заседание в берлинския местен парламент.

Щайнмайер отбеляза, че е изпълнен със смирение и признателност, че германците не са сами в почитането на паметта на жертвите от Втората световна война.

"Никога няма да пуснем ръката, която протегнахте към нас", подчерта германският министър, имайки предвид партньори като САЩ, Русия и Полша.

Като използва думата на иврит за Холокоста на около 6 милиона евреи от нацистите, той посочи, че приятелството между Германия и Израел след "небивалите престъпления на Шоа" е "почти чудо".

По-рано днес президентът на Германия Йоахим Гаук заяви, че смята, че искането на Гърция за военни репарации трябва да се разгледа.

Германия, като съобразяваща се с уроците на историята страна, трябва да проучи евентуални възможности за репарации на Гърция, каза той в интервю за в. "Зюдойче цайтунг". Той допълва, че днешните германци са "потомци на хора, които са оставили след себе си диря от разрушения" из Европа през Втората световна война.

Фотограф: Thomas Peter

 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати