28 Март 2024 г. Четвъртък

Прострелян е един от синовете на Киро Киров - Японеца

2015-05-03 09:54:19
Един от синовете на Кирил Киров - Японеца е  бил прострелят днес пред дома му в столичния квартал "Факултета", съобщи ТВ7. Януш Киров е във ВМА, но няма опасност за живота му.

Инцидентът е станал малко след 17 часа. Според БНР до стрелбата се е стигнало след спречкване между два ромски клана.

В 16 часа е подаден първият сигнал, че пред дома на Киров има струпване на хора и свада. В този момент Киров не е бил в дома си.

Когато пристигнал пред къщата си видял, как Георги Любенов Петров – Йончо стреля по сина му, казва самият Киров. За Йончо Японеца твърди, че е наркодилър, който работи в квартал "Факултета". Киро Японеца също се свързва със схеми за наркотрафик, но той отрича, като твърди, че има легален бизнес.

"Нова телевизия" и БНТ обаче разказват друга версия за инцидента. Според нея днес в центъра на квартал "Факултета" е имало протест срещу Киро Японеца и синовете ми, с искане те да напуснат квартала, защото тормозят жителите му. В един момент към протестиращите се насочили Киров и синът му, които "започнали да стрелят на месо". Последвали изстрели в отговор и така бил ранен Януш Киров. 

Жители на "Факултета" казват, че многократно са подавали жалби срещу Киро Японеца, но резултат няма и подозират политически, и полицейски чадър срещу него. Дори сестрата на Кирил Киров се обяви срещу своеволията на брат си и изрази учудване от къде той има толкова пари. 

Според БНР стрелецът е задържан от полицията, а на мястото на инцидента има допълнителни полицейски екипи, за да не се допусне разрастване на скандала.

Самият Киров едва оцеля при покушение срещу него преди десет години. По него беше стреляно докато влизаше в своята бизнессграда на бул. "Васил Левски" в София. Малокалибреният куршум попадна в главата на Киров, но той оцеля и се възстанови напълно след дълго лечение. През 2003 година Киро Японеца отново оцелява при атентат. Според него и сега целта на покушението е бил той.

Последната публична поява на Киров беше през февруари, когато той беше разпитан в спецсъда на заседание по делото срещу групата на Йосиф Йосифов, известен като Йоско Костинбродския. Тогава Киров дойде в съда с охрана, която му бе назначена в края на месец януари, след като заяви, че се страхува от покушение.

При стрелбата срещу Японеца през 2005 година той беше обявен от полицията за ключова фигура в наркобизнеса, като основно се занимава с амфетамини и каптагон. Тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов пък обяви, че ако е бил в затвора е нямало да стрелят по него. 

През 2001 година Киро Киров беше арестуван в къщата си в кв. "Факултето" в София, откъдето полицията иззе много оръжие и скъпи автомобили. Японеца обаче беше оправдан от Софийския районен съд по настояване на прокуратурата, която оттегли обвинението срещу него.

Прокуратурата започна и проверка на фирмите на Киров и той беше обвинен за пране на пари и укриване на данъци, но и това обвинение не издържа. За Японеца се знае още, че е регистриран за измами още през 1984 г. Той има забрана да влиза в САЩ 90-те години.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати