Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Окт 22
Начало arrow Свят arrow Новото оръжие на Русия

Новото оръжие на Русия

  Print E-mail
2015-05-02 11:22:36
източник: dnes.bg

Слабата рубла и санкциите заради кризата в Украйна доведоха до рязък спад в приходите на руската държава. Реакцията на Кремъл не закъсня, пише сп. “Нюзуик”.

Изданието посочва, че Русия предлага изгодни ядрени сделки, за да възстанови влиянието си в редица европейски държави и да заздрави връзките с в Близкия и Далечния изток. Чисто финансово скорошните сделки, сключени от държавната корпорация “Росатом”, са далеч от изгодните договорки.

Но стратегически Москва се опитва да обвърже за десетилетия напред държави като България, Унгария, Словакия, Чехия, Иран, Турция, Йордания, Египет, Индия, Бангладеш, Виетнам и дори Аржентина.

Русия подписа заем от 10 милиарда евро за разширяване на АЕЦ “Пакс” в Унгария и това e само един от няколкото енергийни проекта за федерацията в Източна Европа. Освен Унгария, България, Словакия, Чехия и Украйна също разчитат на руското ядрено гориво. Всички тези страни, с общо население от над 80 милиона души, разчитат на Русия за не по-малко от 42% от енергийните си ресурси.

Лили Байер, анализатор за Евразия в компания “Стратфор”, е категорична, че сделката за ядрената централа в Унгария е явен пример за енергийната стратегия на Русия в Европа.

“Това е не само търговски, но и политически ход. В сделки като унгарската, Москва осигурява над 80 на сто от финансирането. Но си осигурява влияние, докато длъжникът не се разплати”, посочва Байер.

Според Байер договорки като тази в Унгария показват, че Русия е готова да плати наистина сериозни суми в желанието да запази енергийния си монопол върху страните в бившия Съветски блок.

Разбира се, тежкото икономическо положение в руската държава прави изпълнението на тази стратегия по-трудно. Освен това се появиха западните конкуренти, които вече са готови да доставят гориво за руските реактори.

Европа не е единствената зона, където “Росатом” развива проекти. Подразделения на компанията са с подсигурени договори в Индия, Иран, Бангладеш, Турция и Йордания, в момента се водят преговори за изграждане на централи в Египет, Виетнам и Аржентина.

Всички тези проекти вървят с изключително изгодни условия и финансова подкрепа от страна на Русия.

Москва прекрасно разбира, че при срив в отношенията между партньорите и решение за спиране на доставките, би било извънредно трудно за която и да е страна да се възстанови и да намери алтернативни източници. И неслучайно Кремъл не спира да работи в тази посока.

Западни експерти вече започнаха да правят паралел между зависимостта на редица европейски държави от руския газ с тази от руското ядрено гориво.

“Газпром” вече показа в Украйна какво може да се случи, ако се стигне до сериозен конфликт.

Сега Путин е на път да има на свое разположение още един механизъм за влияние и упражняване на натиск в дългосрочен план, завършва сп. “Нюзуик”.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин се е зарекъл да разори руския опозиционен лидер Алексей Навални, който е в кома в берлинска болница, с постановено от съда наказание в размер на ...
  Новини Руският опозиционер Алексей Навални е в "безсъзнание" в болница след предполагаемо отравяне с отровно вещество в чая му. Това съобщи говорителят му Кира Ярмиш в "Туитър", ...
  Новини Гърция "официално" е във втора вълна на заразяване с коронавирус. Това обяви един от топ експертите по инфекциозни болести в балканската държава пред "Гардиън".В неделя ...
  Новини Евролидерите договориха Многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване от пандемията от коронавирус на маратонски преговори, които тази нощ навлязоха в петия си ден, съобщават ...
  Новини Председателят на Долната камара Нанси Пелоси обвини американския президент Доналд Тръмп, че "си играе със здравето на децата". В неделя тя остро разкритикува администрацията на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?