23 Април 2024 г. Вторник

В Куба уволняват 1 млн. държавни служители

2010-09-14 09:47:17

Властите в Куба съобщиха, че ще съкратят около един милион работни места в държавния сектор, за да се помогне на икономиката на страната да се измъкне от тежката криза. 

По думите на ръководството на кубинската федерация на труда около половин милион служители ще бъдат уволнени още през март идната година и ще могат да започнат собствен бизнес или работа в създаващите се частни предприятия.

Това е най-голямото разширяване на частния сектор от времето на кубинската революция от 1959 г., посочва ВВС. 
Днес комунистическото правителство на Куба контролира практически всички сфери на националната икономика и е работодател на 85% от цялото трудоспособно население на острова.

„Нашата държава не може и не бива да поддържа производства, предприятия в сферата на услугите и други компании с изключително раздут бюджет и загуби, които нанасят щети на нашата икономика“, се казва в изявление на федерация на труда. 

„Вариантите за започване на работа ще се разширят за сметка на нови форми на заетост извън държавния сектор, а също и индивидуални предприемачи, които в близките години ще наемат на работа хиляди хора“, се казва в документа. 

Управляващата комунистическа партия даде да се разбере, че строгите правила, които ограничават частния капитал в страната, ще бъдат отслабени, като ще бъде увеличен броят на издаваните лицензи, които позволяват да се извършва индивидуална предприемаческа дейност. 

На вече съществуващите частни компании за първи път ще бъде позволено сами да набират служители. 

В момента много малка част от кубинците работят за себе си – като таксиметрови шофьори, фризьори или собственици на малки семейни ресторанти. 

Председателят на държавния съвет Раул Кастро още през август заяви, че трябва да се намали ролята на държавата в икономиката.
 
„Трябва веднъж и завинаги да сложим край на това, че Куба е единствената страна в света, в която може да живееш, без да работиш“, каза той. 

През последните две години икономиката на Куба преживява сериозна криза поради рязко намалялото търсене на експортни стоки, сред които никел, както и на съществено намалелия поток туристи. 

Върху състоянието на страната влияе и търговското ембарго, наложено от САЩ, което е в действие от 48 години.

В интервю наскоро кубинският лидер Фидел Кастро, който поради лошото си здравословно състояние беше принуден да предаде управлението на страната на брат си Раул, призна, че социалистическият икономически модел на Куба е нежизнеспособен. 
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати