19 Април 2024 г. Петък

Продължава потъването на икономиката ни

2010-06-25 17:36:14

Икономиката продължава да потъва, е споделил председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев на среща с президента Първанов, който провежда поредица от срещи с представители на бизнеса.

Припомняме, последователно при държавния глава днес бяха шефовете на БСК, БТПП и АИКБ.

Опасностите пред българската икономика са немалки - те са свързани освен с дефицита по текущата сметка и сдефицита по валутната сметка, тъй като липсата на преки чуждестранни инвестиции поставя под опасност натрупванията, които има България във валутния резерв, каза Данев.

Единственият положителен сигнал за българската икономика през последните месеци е в сектора на промишлеността, където има ръст на износа и на поръчките, посочи Божидар Данев.

Освен растящият дефицит по текущата сметка липсват и преки чужди инвестиции.

Оценката на Българската стопанска камара обаче е, чеикономиката ни продължава да потъва.Освен растящият дефицит по текущата сметка липсват и преки чужди инвестиции.

Има натрупани трайни деформации в икономиката ни, които увеличават цената на кризата, коментира още Данев, като според него сред тях са бумът на строителството и пазарът на недвижимите имоти, спекулативните капитали, както и погрешно водената енергийна политика, в резултат на която икономиката ни е енергоемка.

Сериозен проблем остава и междуфирмената задлъжнялост, която води до фалит на фирми и увеличава безработицата, посочи още Данев.

 От своя страна от БТПП очакват се още фалити на фирмидо края на годината.

Председателят на Палатата Цветан Симеонов призовадържавата да изплати 100% от задълженията си към фирмите. Ръководството на БТПП разговаря с президента Георги Първанов и обсъди развитието на икономическата криза, мерките на правителството за справянето с нея, както и актуализацията на бюджета.

От БТПП очакват се още фалити на фирми и спиралата на кризата да продължи надолу.

Държавата трябва да се изплати на фирмите, а не да бави парите, защото това затруднява бизнеса да погасява задълженията си към НОИ и да плаща на работниците си. Той прогнозира, че спиралата на кризата ще продължи да върви надолу, ако държавата не се издължи на 100% на фирмите и ще има още закрити предприятия до края на годината.

В условията на криза ще се работи повече и ще се печели по-малко, каза Симеонов.

От БТПП смятат, че през бюджета не трябва да се преразпределят 42% от публичните разходи, след като ГЕРБ са записали в програмата си 35% от БВП. Цветан Симеонов призова за по-добра координация между институциите, както и за по-добър синхрон в самото правителство, за да няма противоречиви сигнали към чуждите инвеститори.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати