24 Април 2024 г. Сряда

Вашингтон и Токио подписаха за по-засилено военно сътрудничество

2015-04-29 09:31:13
САЩ и Япония подписаха нов пакет от споразумения в областта на отбраната, които предвиждат по-засилено военно сътрудничество във време на растящо китайско влияние в Азия.

Новите параметри в тези споразумения са част от предприетите усилия на Япония да се отърси от някои от ограниченията на следвоенния пацифизъм и ще позволят на военните в САЩ и Япония да взаимодействат по-тясно в случай на конфликт в Източнокитайско море или Северна Корея, пише Джеф Дайър във в. "Файненшъл таймс".

За администрацията на Обама подобрените отбранителни връзки с Япония са важна част от "пренасочването"Ние отхвърляме всяко твърдение, че свободата на корабоплаване, на прелитане и на други законови употреби на морското и въздушното пространство са привилегии, дадени от големите държави на малките, зависими от прищевките и капризите на една голяма държава."

Абе се среща с президента Барак Обама в Белия дом днес. Двамата вероятно ще се изкажат в оптимистичен дух за перспективите на транстихоокеанското партньорство – търговското споразумение между 12 страни, стигнало до критично положение.

Според Джим Скоф - бивш служител на Пентагона и експерт по Япония във фондацията "Карнеги" във Вашингтон, новите отбранителни параметри ще бъдат най-трайният резултат от пътуването на Абе до САЩ, макар че вниманието е насочено предимно към начина, по който той ще засегне историческите въпроси в изказването си пред Конгреса.

"Това може да бъде голяма промяна в начина, по който функционира съюзът. САЩ се надяват да убедят Япония да се ангажира по-силно с участие в международни мисии, а Япония иска да укрепи интеграцията в алианса като начин за по-мощно възпиране на Китай", смята Скоф.

Основният смисъл на новите отбранителни насоки, които призовават към "координирани и силни" отговори на събитията в азиатско-тихоокеанския регион, е да се даде възможност за значително по-високо ниво на сътрудничество между японските и американските военни структури, което досега бе ограничено заради японската доктрина за самоотбрана.

Важен приоритет ще бъде планирането как да се отговаря на инциденти с участието на техните военни флоти в Източнокитайско море, където Япония и Китай имат териториален спор. Двете страни ще си сътрудничат също така по-тясно в сферите на разузнаването, на хуманитарната помощ, на противоракетната отбрана, на Космоса и на киберзаплахите. Военните структури на двете страни ще създадат постоянен механизъм за координация, който да се използва при реакция на кризи.

САЩ и Япония установиха параметри на отбранителното си сътрудничество през 1978 г. в разгара на Студената война и през 1997 г., когато изграждането на китайския военен потенциал бе още в начален етап. Новите параметри за първи път ще отразят нарасналата военна тежест на Китай и стремежа му за влияние в региона.

Декларацията на двете правителства потвърждава убеждението на САЩ, че островите Сенкаку, за които претендират и Япония, и Китай (който ги нарича Дяоюйдао) попадат в сферата на действие на американско-японския договор за сигурност. В нея се отбелязва засиленото военно присъствие на САЩ в бази на японска земя, включително разполагането на безпилотни самолети "Глобал хоук", на патрулиращи самолети Пе-8 и на кораби, снабдени с противоракетната система "Иджис".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати