16 Април 2024 г. Вторник

Невиждан от десетилетия пожар гори край АЕЦ "Чернобил"

2015-04-29 08:39:56

Огромен горски пожар бушува в Украйна и застрашава неработещата атомна електроцентрала "Чернобил", съобщи агенция Ройтерс. Пожарът е най-големият от 1992 г. насам, съобщи украинският премиер Арсений Яценюк.

Пожарът е избухнал този следобед и обхваща 400 хектара гори. По-рано днес министерството на вътрешните работи на страната съобщи, че силните ветрове разгарят допълнително огъня в Северна Украйна и той е тръгнал към Чернобил.

На 26 април 1986 г. пожар в един от реакторите на централата причини най-голямата ядрена катастрофа. Около централата има 30-километрова зона, която все още съдържа ядрено замърсяване.


"Ситуацията е под контрол, но това е най-големият пожар от 1992 г. Не сме имали пожар от подобен мащаб", заяви премиерът Яценюк, цитиран от украинската агенция Интерфакс.

По думите му 20 километра делят атомната електроцентрала от огнената стихия, а пожарникарите работят активно, за да спрат разпространението й.

Междувременно, сайтът на агенция "Украинская правда" публикува видео, от което се виждат мащабите на пожара.


"Над 200 спасители и 35 единици техника, в това число и два самолета Ан-32П и вертолет Ми-8, работят по ликвидирането на пожара в Чернобилската гора", съобщи директорът на държавната служба на извънредните ситуации Зорян Шкиряк, цитиран от Ведомости.

По думите му работата по локализирането на пожара продължава, а евентуалната причина за избухването му е умишлен палеж или невнимателно боравене с огън.


През февруари международни експерти предупредиха, че в гората край Чернобил все още има голямо количество опасни изотопи, които могат да бъдат разпространени при евентуални горски пожари, припомня агенция Ройтерс.
 
IV реактор на АЕЦ "Чернобил", който аварира преди 29 години, в момента е покрит с бетонен саркофаг, който властите в Украйна планират да заменят през 2016 година.


Украинският премиер съобщи, цитиран от ТАСС, че няма промени в радиационния фонд в резултат на горския пожар. "Ситуацията е нормална, няма промяна в радиационния фонд", каза Яценюк, след като се завърна в Киев от района на пожара.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати