29 Март 2024 г. Петък

Капитанът на пленения в Иран кораб е българин, има и български моряци

2015-04-29 08:02:37

Корабът „Тигрис", който вчера беше задържан в Ормузкия пролив от пет ирански кораба, е под командването набългарски капитан, съобщи AFP с позоваване на иранската  държавна телевизия.

Плавателният съд е собственост на датската компания „Маерск".

На борда на „Тигрис" ( 65 хиляди тона водоизместимост), плаващ под флага на Маршаловите острови, има 24-членен екипаж, включващ моряци от Великобритания, България, Мианмар и Румъния.

Kорабът е бил пленен в Персийския залив, след като патрулникатери са произвели предупредителни изстрели и са го отвели в ирански води.

Иранската страна обяви, че „Тигрис" е заловен в ирански води, но впоследствие информацията беше коригирана, като беше обяснено, че причина за задържането са неуредени финансови проблеми с ирански пристанища.

„Информиран източник" разкри пред иранската агенция ФАРС, че корабът е в спор с иранската пристанищна администрация, която получила съдебна заповед за задържане на кораба.

Обаче директорът на пристанища и морска организация на Иран заяви пред IRNA, че корабът е задържан по заповед на съда, която включва конфискуване на активи на датската компания.

След съдебна жалба от иранска частна компания, добави той, иранската брегова охрана задържа кораба на „Маерск" след решение на Техеранския съд миналият март.

Говорител на „Маерск" обяви, че корабът е чартърен и че екипажът не е на компанията.

Говорител на чартърната компания Rickmers Shipmanagement, която е базирана в Хамбург, Германия, заяви, че целият екипаж е от държави от Източна Европа или Азия и че корабът е бил с маршрут от Джида, Саудитска Арабия, до Дубай, Обединените арабски емирства. На кораба има общ товар, „всичко от храна до машини и електроника", добави представителят. Говорителят поясни, че капитанът на кораба не е навлязъл в ирански води. Корабът беше спрян от иранците и беше насочен към ирански води. След това изгубихме контакт с плавателния съд, поясни представителят.

Говорителят на „Маерск" допълни още, че не може да си спомни дали има друг епизод със задържане на кораб на компанията от иранските власти. От фирмата потвърдиха, че плавателният съд е ескортиран до пристанището в Бандар Абас, Иран.

Според информация на Пентагона, цитирана от „Ройтерс", американски самолети и разрушител наблюдават ситуацията, след като задържаният кораб е подал сигнал за бедствие.

Американски представител заяви пред "Ню Йорк таймс", че корабът е плавал в „международни води". След произведената предупредителна стрелба американските Военноморски сили насочили разрушителя Farragut към района и поставили самолет в готовност за наблюдение на ситуацията. 

По-рано притежаваната от Саудитска Арабия телевизия „Ал Арабия" съобщи, че ирански сили са открили огън и са задържали американски товарен кораб с 34 американски войници на борда, като го отвели в иранското пристанище Бандар Абас. Но от Пентагона опровергаха информацията, като посочиха, че на борда не е имало американски граждани.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати