28 Март 2024 г. Четвъртък

Схема за пране на пари чрез акции свързана с Христо Бисеров, разкрили разследващите

2015-04-28 18:04:53
Разследващите са открили схема за пране на пари чрез акции, в която е замесено семейството на бившия депутат от ДПС Христо Бисеров.

"Купуват се акции или дялове, които след това повишават цената си баснословно. Това е начин да преминат парите през друга фирма и да се перат пари", обясни шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев, цитиран от "Фокус".

Той разкри, че цената на едни акции от 25 000 лева за четири месеца е станала над 800 000 лева. За толкова те били продадени на японска фирма, която малко по-късно ги продава на българска фирма, в която има участие доведеният син на Бисеров – Ивайло Главинков.

С парите са купени дялове в еднофамилна двуетажна къща. А комисията оспорва и средствата, с които е построена тя, уточни Пламен Георгиев. 

Той обясни и че екипът му изследвал пазара по времето на продажбата на дяловете и не е установено да има икономическа причина за драстичните разлики в стойността. Правени са преводи към офшорки и фирми на Сейшелските острови.

Вчера по искане на Комисията за отнемане на незаконно имущество съдът запорира сметки и имоти на Бисеров и Главинков за общо 1,5 млн. лв.

Днес Георгиев обяви, че Комисията му е установила, че бившия депутат има незаконни доходи.

Той все пак обясни, че Бисеров и сина му имат срок от 3 месеца, в който могат да докажат произхода на средствата си. Ако не го направят, срещу тях ще бъде внесен иск в съда.

Георгиев припомни, че хората му вече работят по новия закон за така наречената гражданска конфискация. "Не доказваме пране на пари, просто искаме да отнемем сумата, която незаконно е придобита", обясни шефът на Комисията.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати