26 Април 2024 г. Петък

70 бона за най-скъпият футболист в "А" група

2015-04-28 08:58:24
Лъскави автомобили, тлъсти сметки в заведенията, красиви момичета с фриволно поведение, налудничави прически и модерни дрешки. Общо взето, с това се изчерпва профила на средностатистическия играч от "А" група. Поне в представите на обикновените хора, принудени да блъскат от сутрин до вечер, за да си осигурят насъщния.

Макар обаче да са закичени с претенциозния етикет "професионален футболист", доста от ритнитопковците у нас също треперят за прехраната на семействата си, а високият жизнен стандарт им се струва като далечна мечта, пише в. "Досие".

Да, отбори като "Хасково" и "Марек" са част от елитната ни дивизия, популярна още като "групата на майсторите". Те осигуряват месечни заплати от порядъка на 1000-1500 лева - нелоши пари за Хасково или Дупница. Но нека гледаме реално - в София здрави и прави момчета в разцвета на силите си безпроблемно ще си намерят по-доходна работа.

В скорошно интервю бившият собственик на "Локомотив"Не е нормално заплатите на "Лаута" да са като в моя ресторант "Кошарите". С други думи - настана време, когато може да изправяш на крака горещите фенове на един от най-популярните клубове у нас, но въпреки това да заработваш повече като... сервитьор.

След оттеглянето на Динев управлението на пловдивското "Локо" е поверено на феновете. И резултатът е катастрофален - бюджетът за заплати на първия отбор бе свит до 35 000 лева месечно. Дори и при този санитарен минимум парите на футболистите се бавят, а те са принудени да бойкотират тренировки. Неотдавна в "Локо" празнуваха с титлата, а черно-белия екип обличаха великани като Любо Пенев. Уви, златната епоха приключи, а пачките и безкрайните купони са само избледняващ спомен.

Още по-рязък бе преходът при градския съперник "Ботев". Само допреди година и половина клубът сякаш бе поел към висините - могъщ спонсор в лицето на КТБ, амбициозен благодетел, за какъвто се пишеше Цветан Василев и обещание за строеж на чисто нов стадион. Проектът бе поверен на най-успешния ни клубен треньор през новия век - Станимир Стоилов-Мъри, а по-късно в щаба като директор бе привлечен Димитър Димитров-Херо. 

В "Ботев" започнаха да пристигат играчи със статут на звезди от румънското първенство, а според неофициална информация тунизиецът Юнес Хамза се е разписвал срещу 60 000 лева на месец. За възнагражденията на самия Мъри и на легионерите в състава му също се носят легенди. Чувалите с пари обаче не донесоха бързи резултати - "жълто-черните" се добраха само до финал за Купата на България и до едно относително успешно участие в предварителните кръгове на Лига Европа. С аферата КТБ всичко се разпадна - Любо Пенев, който наследи Стоилов, се тръгна след по-малко от месец на поста. Чужденците се разбягаха като по команда (с изключение на полския вратар Адам Стаховяк и на чешкия халф Тамаш Иршак), а издръжката на отбора бе свита до минимум.

Разград е бленуваният Ел Дорадо на българския футбол. Напук на посевместната криза и стягане на коланите, "орлите" непрекъснато вдигат собствената си летва. Колко струва на Кирил Домусчиев лукса да привлече и задържи футболисти на прилично европейско равнище? Едва ли някога бизнесменът ще извади на светло счетоводните книги, но това само засилва слуховете и догадките. Особено предвид вълната от подновяване на договорите на героите от марша в Лига Европа и Шампионската лига. 

Легендата Козмин Моци, магическият плеймейкър Марселиньо и непробиваемият десен защитник с бразилска техника Жуниор Кайсара са най-високоплатените двигатели на проекта "Лудогорец", известен още като "националната кауза". Твърди се, че всеки от тях прибира между 30 000 и 40 000 евро. Точно така - по 70 000 лева месечно. Това е 100 пъти над средната работна заплата за страната. Всъщност в Разград обикновени бачкатори няма - легионери като Браян Ангуло, Роман Безяк, Фабио Ешпиньо, Александър Барт, Дани Абало и Върджил Мисиджан със сигурност заработват суми от порядъка поне на 50 000 лева.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати