20 Април 2024 г. Събота

Рецепта за домашен ръжен хляб

2015-04-27 09:47:04
Приготвянето на домашен хляб е занимание, което носи със себе си безброй много удоволствия. От насладата по замесването на тестото, през невероятния аромат, който се носи от фурната, докато се пече, до вкуса на първата хапка, намазана с масло. Правенето на хляб учи на търпение и удивлява с чуден резултат, постигнат от простичкото смесване на мая, брашно и вода.

Това е и занимание, което изисква повече време, така че не всеки родител би се захванал с месене, особено в компанията на малчугани. Но ако нямате нищо против да прекарате  една неделя в кухнята, покрити от глава до пети в брашно и сред много веселба, то приготвянето на хляб е точно за вас.

Въпреки привидно простите си съставки той може да бъде обогатен с много различни добавки и брашна. Освен стандартния бял, който е много по-вкусен от този в магазина, можете да направите пълнозърнест или ръжен, с ядки и семена, картофен, със сушени домати и маслини и да експериментирате с подправки, които допадат на цялото семейство. 

От всички тях се получават чудесно вкусни сандвичи за учениците, идеални препечени филийки за закуската сутрин или пък просто намазани с лютеница за следобедно похапване. 

Ръженият хляб има специфичен, леко сладникав вкус, много плътен, земен аромат и засища доста повече от белия. Втасва бавно, не се надува много, средата му е съвсем леко влажна и сам по-себе си е достоен да бъде основно ястие, а не гарнитура към обедната супа например. Ако вкъщи очаквате точно така да изглежда и ухае един наистина хубав хляб, то тази рецепта със сигурност ще ви хареса. А на децата безспорно ще им допадне да участват във всички стъпки от приготвянето му.

За направата на едно малко ръжено хлебче са нужни: 300 г ръжено брашно, 200 г пълнозърнесто брашно, 250 мл хладка вода, 1 пакетче суха мая или 1/2 кубче прясна, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. сол, 1 с. л. мед.

Двата вида брашно се смесват в дълбока купа, към тях се добавят сухата мая и солта, обърква се хубаво с лъжица. Добавят се медът и зехтинът и постепенно хладката вода, като се обърква внимателно и се замесва сравнително твърдо, жилаво тесто, което не трябва да лепне.

Върху набрашнен плот тестото се премесва за 5-10 мин. и след това се оставя да втаса за около два часа. Готовото тесто се формя във вид на малко хлебче и се слага в голяма, застлана с хартия за печене, тава (не трябва да допира стените и да има достатъчно място за бухване във фурната). Оставя се да отдъхне за още около 30 мин.

Преди печене се намазва с малко зехтин отгоре и по желание може да се поръси с фини овесени ядки. 

Хлябът се пече на 170 градуса около час или до готовност, като периодично се проверява с клечка за зъби в средата. След като е готов, се изважда от формата, напръсква се с малко вода и се покрива с кърпа. Оставя се да се охлади напълно и едва тогава е готов за рязане. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати