19 Април 2024 г. Петък

Жертвите в Непал са над 3200, милион деца са сериозно засегнати

2015-04-27 09:35:36

Близо един милион деца са "сериозно засегнати" от тежкото земетресение в Непал, което уби повече от 3 200 души, заяви говорител на детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), предаде "Ройтерс".

Стотици хиляди непалци спят в палатки или на открито, а спасителните екипи на хуманитарните агенции следят за появяването на инфекциозни заболявания.

"Това, което ние знаем към този момент е, че има почти един милион деца, които са сериозно засегнати. Най-голямата ни грижа за тях в момента ще бъде достъпът до чиста вода и канализация; знаем, че водата и храната е на привършване", каза Кристофър Тадеу от УНИЦЕФ Кристофър Tidey.

По последни данни 3 218 души са загинали при земетресението с магнитуд 7.9 в събота. Трусът е най-разрушителният в Непал след 1934 г., когато загиват около 8 500. Повече от 6500 са ранени.

Съобщава се, че има десетки загинали в съседен Китай и Индия.

Хиляди хора прекараха втора вечер навън, заради опасностите от срутване на сгради по време на вторичните трусове.

Световната здравна организация (СЗО) е доставила в Непал медицински материали за 40 000 души след разрушителното земетресение в събота, предаде БТА, като се позова на заместник-генералния секретар на ООН за хуманитарната помощ Валъри Еймъс.

Швеция ще предостави 13 милиона крони (1.5 млн. долара) помощ за преодоляване на последиците от разрушителното земетресение в Непал,съобщават от  министерството на външните работи.

69 шведски спасители ще отпътуват днес за хималайската страна. С тях ще бъде изпратено и специална техника.

Военен самолет на САЩ е отпътувал за Непал, за да окаже помощ на пострадалите при разрушителното земетресение, съобщи говорителят на министерството на отбраната на САЩ полковник Стивън Уорън, цитиран от Франс прес.

Очаква се той да пристигне в столицата Катманду утре. На борда на военнотранспортния самолет С-17 има близо 70 спасители и 45 тона хуманитарна помощ.

Съединените щати вече деблокираха 1 милион долара за Непал.

Великобритания ще предостави 5 милиона лири стерлинги (7.5 милиона долара) в помощ на пострадалите при земетресението.

3 милиона паунда ще бъдат отпуснати за непосредствени нужди. Останалите 2 милиона ще бъдат преведени на Британския Червен кръст.

Европейската комисия предоставя на Непал 3 милиона евро спешна помощ след катастрофалното земетресение в добавка към средствата, предложени от страни членки на ЕС, предаде ДПА.

Мобилизирал съм всички наши ресурси за спешен отговор в помощ на оцелелите и властите след тази трагедия, каза еврокомисарят за хуманитарната помощ Христос Стилиянидис.

Това, от което има най-голяма нужда, са медицински екипи и артикули от първа необходимост, каза той, призовавайки страните членки да предоставят помощ. Белгия, Финландия, Германия, Гърция, Холандия, Полша и Швеция вече са предложили спасителни екипи, системи за пречистване на вода и техническа помощ чрез каналите на ЕС. Спешната помощ на Комисията, предназначена за най-силно засегнатите райони, включва чиста вода, медикаменти, палатки и телекомуникационни средства. ЕК предлага да плати и транспортирането на помощта до Непал.

Страната с 28-милионно население има само 2.1 лекари и 50 болнични легла на всеки 10 000 души според доклад на Световната здравна организaция от 2011 година, посочва "Ройтерс". Сега повечето тежко ранени в Катманду се насочват към травматичния център на болница Бир, открит през февруари тази година, с 200 легла.

Лекарите твърдят, че имат нужда от още над 1 000. Стотици пациенти лежат отвън под тенти пред болницата, една от най-старите в Непал, докато роднини се опитват да им намерят вода и храна. Липсва морга, така че телата също лежат отвън. Спасители разчистват с голи ръце рухнали стени и покриви, за да извадят оцелели. Слухове, че още едно силно земетресение - с магнитуд 9, ще удари страната, продължават да тероризират населението. Електроснабдяването е прекъснато за неопределено време в много части от страната поради повредените язовири, които захранват водноелектрическите централи. Водоснабдяването също е засегнато. 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати