Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 17
Начало arrow Бизнес arrow Къде купуват къщи богатите българи?

Къде купуват къщи богатите българи?

  Print E-mail
2015-04-26 10:48:58
източник: money.bg

Двукратен ръст в търсенето на луксозни къщи от страна на български купувачи се наблюдава на пазара у нас най-вече в София. Това сочат данните от анализ на агенцията за луксозни имоти в България и чужбина ЛУКС ИМОТИ.

Основните райони на търсене в столицата са традиционно кварталите в полите на Витоша - Драгалевци и Бояна. В по-малка степен интерес се наблюдава и към Симеоново, Бистрица и Панчарево.

Клиентите с висок бюджет (който надхвърля 700 хиляди евро) се насочват към по-отдалечените части на града, възможно най-високо в планинската част и далеч от зоната на старите къщи на бившите софийски села.

Те бягат от райони със стари и занемарени къщи и недобра екология, резултат от използването на отопление с твърдо гориво през зимата и липсата на канализация.

Търсят се основно къщи със собствен парцел, дизайнерски интериор, архитектура от реномирани и доказани архитектурни бюра.

Стремежът на хората, разполагащи с високи доходи, е да се заселят в къща със собствен двор, като това е предпочитано дори и пред луксозните пентхаузи в затворени комплекси, предлагащи всички възможни услуги.

„Големият недостатък на нашия столичен град е липсата на елитни квартали с традиции в строителството на престижни къщи и вили, каквито сме виждали във всяка една столица в Западна Европа и САЩ", посочва Никола Стоянов, управляващ партньор на ЛУКС ИМОТИ.

„За съжаление, изгледите в София да се обособят такива елитни зони, т.нар. "квартали на богатите", за момента са неясни и вероятно това няма да се случи в близките 10 години заради неблагоприятната конюнктура на града, държавата и обществото", посочва експертът.

Поради този факт заможните клиенти в София търсят места, които са наскоро застроени или купуват къщи в затворени комплекси и вилни селища, каквито вече се срещат в столицата и страната.

Други клиенти пък предпочитат да купуват парцели и със собствени средства да изграждат домовете си на тях.

В резултат на това свободните парцели в споменатите "витошки""">В района на София липсват елитни квартали с традиции в строителството на престижни къщи и вили, каквито са характерни за всяка една столица в Западна Европа.

Поради този факт заможните клиенти в София търсят места, които са наскоро застроени или купуват къщи в затворени комплекси и вилни селища, каквито вече се срещат в столицата и страната.

Други клиенти пък предпочитат да купуват парцели и със собствени средства да изграждат домовете си на тях.

„По мнението на нашите експерти, един от най-подценените райони, подходящи за къщи край столицата, е Банкя - район, който е не само добро място за живеене, но и балнеокурорт с традиции, паркове и чист въздух", посочва още Стоянов.

Недостатъците на Банкя са разположението му до неатрактивната западна част на столицата и все още затрудненият достъп до центъра и южните части на града.

„Но на фона на всички други предимства на това софийско балнеоградче, ние сме на мнение, че тук има всички предпоставки в бъдеще да се строят фамилни домове за състоятелни и успешни млади хора от столицата", според Никола Стоянов.

„Примери за развитие на семейни имоти за отглеждане на деца в подобни малки градове-предградия, в съседство с големи мегаполиси, има множество в Европа и по света. Имаме един много подобен пример за развитие на елитна жилищна зона в същата посока - градчето балнео курорт с минерални извори Бад Хомбург, намиращо се недалеч от Франкфурт на Майн се е превърнало в желания квартал за богати и известни, където цените на имотите дори надминават тези в центъра на мегаполиса", посочва Стоянов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  Новини За българските предприемачи е по-лесно да регистрират фирма във Варна. Така всъщност, ако страната ни беше представена от Варна, а не от София, тя щеше да е с 25 позиции по-нагоре в доклада на ...
  Новини Манипулирането на километража вече е престъпление в целия ЕС. Това постанови Европейската комисия (ЕК) по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, автор на програмата. За нея ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?