25 Април 2024 г. Четвъртък

Къде купуват къщи богатите българи?

2015-04-26 10:48:58

Двукратен ръст в търсенето на луксозни къщи от страна на български купувачи се наблюдава на пазара у нас най-вече в София. Това сочат данните от анализ на агенцията за луксозни имоти в България и чужбина ЛУКС ИМОТИ.

Основните райони на търсене в столицата са традиционно кварталите в полите на Витоша - Драгалевци и Бояна. В по-малка степен интерес се наблюдава и към Симеоново, Бистрица и Панчарево.

Клиентите с висок бюджет (който надхвърля 700 хиляди евро) се насочват към по-отдалечените части на града, възможно най-високо в планинската част и далеч от зоната на старите къщи на бившите софийски села.

Те бягат от райони със стари и занемарени къщи и недобра екология, резултат от използването на отопление с твърдо гориво през зимата и липсата на канализация.

Търсят се основно къщи със собствен парцел, дизайнерски интериор, архитектура от реномирани и доказани архитектурни бюра.

Стремежът на хората, разполагащи с високи доходи, е да се заселят в къща със собствен двор, като това е предпочитано дори и пред луксозните пентхаузи в затворени комплекси, предлагащи всички възможни услуги.

„Големият недостатък на нашия столичен град е липсата на елитни квартали с традиции в строителството на престижни къщи и вили, каквито сме виждали във всяка една столица в Западна Европа и САЩ", посочва Никола Стоянов, управляващ партньор на ЛУКС ИМОТИ.

„За съжаление, изгледите в София да се обособят такива елитни зони, т.нар. "квартали на богатите", за момента са неясни и вероятно това няма да се случи в близките 10 години заради неблагоприятната конюнктура на града, държавата и обществото", посочва експертът.

Поради този факт заможните клиенти в София търсят места, които са наскоро застроени или купуват къщи в затворени комплекси и вилни селища, каквито вече се срещат в столицата и страната.

Други клиенти пък предпочитат да купуват парцели и със собствени средства да изграждат домовете си на тях.

В резултат на това свободните парцели в споменатите "витошки""">В района на София липсват елитни квартали с традиции в строителството на престижни къщи и вили, каквито са характерни за всяка една столица в Западна Европа.

Поради този факт заможните клиенти в София търсят места, които са наскоро застроени или купуват къщи в затворени комплекси и вилни селища, каквито вече се срещат в столицата и страната.

Други клиенти пък предпочитат да купуват парцели и със собствени средства да изграждат домовете си на тях.

„По мнението на нашите експерти, един от най-подценените райони, подходящи за къщи край столицата, е Банкя - район, който е не само добро място за живеене, но и балнеокурорт с традиции, паркове и чист въздух", посочва още Стоянов.

Недостатъците на Банкя са разположението му до неатрактивната западна част на столицата и все още затрудненият достъп до центъра и южните части на града.

„Но на фона на всички други предимства на това софийско балнеоградче, ние сме на мнение, че тук има всички предпоставки в бъдеще да се строят фамилни домове за състоятелни и успешни млади хора от столицата", според Никола Стоянов.

„Примери за развитие на семейни имоти за отглеждане на деца в подобни малки градове-предградия, в съседство с големи мегаполиси, има множество в Европа и по света. Имаме един много подобен пример за развитие на елитна жилищна зона в същата посока - градчето балнео курорт с минерални извори Бад Хомбург, намиращо се недалеч от Франкфурт на Майн се е превърнало в желания квартал за богати и известни, където цените на имотите дори надминават тези в центъра на мегаполиса", посочва Стоянов.

източник: money.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати