25 Април 2024 г. Четвъртък

Оставаме в управлението, но критични, намекна Първанов

2015-04-26 10:11:47

АБВ остават в управлението, но критични към кабинета "Борисов 2".

Това намекна Георги Първанов в ефира на БиТиВи. Именно днес АБВ ще проведе Национална конференция, на която ще обяви резултатите след вътрешнопартийния избор за лидер на партията, който се проведе вчера, както и дали ще продължи да подкрепя кабинета.

Първанов припомни, че преди месец се наложило да направи рязък коментар, като определи споразумението с ГЕРБ за мъртвороден документ. Междувременно диалогът бил възобновен, но това е само единият въпрос, според него.

Защо ние трябва да извадим от кабинета един силен министър ( визирайки социалния министър Ивайло Калфин б.р.) , който си свърши работата убедително? Това попита риторически Първанов като бъдещ резултат в случай, че оттеглят подкрепата си за кабинета."Големият въпрос е за политиката - имаме остри забележки в сферата на външните работи, енергетиката, отбраната", каза лидерът на АБВ.

Той за пореден път похвали Калфин за пенсионната реформа и обяви, че е свършил работа колкото за шестима министри.

Един министър свършил работа колкото за шестима министри. Защо ние трябва да изтеглим добрия, силния, убедителен министър и нашите представители и да дадем комфорт на онези, които не правят нищо, продължи да реди суперлативи Първанов за кадрите на АБВ.

Относно резултатите от вчерашния избор за лидер на АБВ, Първанов изтъкна, че докато ЦИК на АБВ не даде данните от избора, не би могъл да коментира нищо.

Участвали са над 25 000 души, от които над 10 000 са реално членуващи. Вероятно с опита, авторитета на създател на АБВ, имам някаква преднина, призна той.

Макар и нова формация, АБВ показала на лявото пространство, че може да има ефективна пряка демокрация. Първанов обаче подчерта, че това най-вероятно ще бъде неговият последен мандат като партиен лидер, ако е избран. Съгласил се сега да остане, защото има млади хора, които му вярват.

"Аз ще се занимавам с политика при всички положения, но няма да бъде оперативната политика", коментира той. Със съпругата си имат академия за млади лидери, където отрано ги подготвят за политиката и управлението.

Първанов каза, че няма лични амбиции да се завърне на "Дондуков" като президент или друга институция. Предпочитам да се занимавам с творческата страна на политиката, допълни той.

АБВ е отворена за диалог с БСП за местните избори, но ако е на равностойна основа.

"Ако има разбиране за осъзната необходимост, че заедно можем да спечелим и то стратегически", поясни той и допълни, че не само на местните, а и на президентските избори могат да спечелят заедно.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати