19 Април 2024 г. Петък

Базовият лагер на Еверест е погребан от лавина след труса, има загинали

2015-04-25 18:20:50

Част от базовия лагер на алпинистите, опитващи се да изкачат най-високия връх на планетата Еверест, е затиснат от лавина.

Загиналите са поне осем, съобщи "Ройтерс", позоваващ се на източници от министерството на туризма на Непал. Не се съобщава националността на жертвите.

Поне три групи от български алпинисти в момента са на трекинг в Хималаите, но не са в близост до инцидента. Със сигурност няма българи в близост до засегнатите региони, каза за "Дневник" Петър Атанасов от сайта за алпинизъм climbingguidebg.com. 

Бедствието е било предизвикано от мощното земетресение, станало днес на около 80 км западно от столицата Катманду.

"Броят на загиналите в базовия лагер може да включва чужденци и шерпи", коментира Гуанендра Шреща от министерството на туризма.

Непалската асоциация на алинистите обяви, че около 700 катерачи се намират в региона, а около 300 са били в базовия лагер. 

"Опитваме се да достигнем до тях, за да се види дали са в безопасност, но телефоните не работят", каза заместник-началникът на полицията Чандра Дев Раи пред Sky News. 


За лавините по склоновете на Еверест съобщи първо Си Ен Ен, позовавайки се на алпинисти в района. Това веднага предизвика тревога за съдбата на намиращите се под Еверест и по склоновете му година след като голяма лавина предизвика най-смъртоносния инцидент в историята на изкачването на върха.

Румънският катерач Алекс Гаван съобщи около 9 часа българско време в "Туитър", че е имало "огромна лавина" и че "много, много хора" са горе в планината. "Избягах от палатката си, за да се спася", написа още алпинистът. "Базов лагер Еверест, мощно земетресение и след това голяма лавина".
 
Индийски медии съобщават, че са пометени лагери 1 и 2 и че много хора липсват и по северните, и по южните склонове на върха.

Колегата му Даниел Мазур допълва, че базовият лагер на Еверест е "силно пострадал" и че неговият екип е блокиран. "Молете се за всички", допълва той в "Туитър".
 
Капитан Тим Брадшоу, който ръководи екип на британската армия към най-високия връх в света, заяви, че след земетресението е имало огромни свлачища от планината към базовия лагер. "Всички тук сме добре, но ние сме от другата страна на планината и сме далеч от епицентъра", допълни той пред Sky News.  

 Точно преди година - през април 2014г., лавина над базовия лагер на Еверест уби 16 непалски шерпи. Април е един от най-популярните месеци за изкачване на върха, защото след това настъпва сезонът на дъждовете и в края на месеца облаци забулват планината, обяснява "Ройтерс".

Съобщения за лавини пристигат и от други високопланински райони на Непал.
Напълно разрушен е базовият лагер в Макалу, петият по височина връх в света. Той се намира на 22 километра източно от Еверест на границата между Тибет и Непал. Макалу е считан за един от най-трудните за покоряване върхове в света.  
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати