20 Април 2024 г. Събота

7,9 по Рихтер удари Непал, жертвите стотици

2015-04-25 15:28:31

Moщно земетресение 7,5 по Рихтер разтърси Непал в 6:11 часа по Гринуич, съобщиха от американската Геоложка служба, предаде Ройтерс.

Засегнати са Непал, Индия, Тибет, Пакистан и Бангладеш.

По последни данни близо 690 души са загинали, а над 400 са ранени в Непал, двама души в Бангладеш и 20 в Индия. Над 180 са загинали в непалската столица Катманду. 

Епицентърът на труса е на около 80 километра източно от Покхара и на 77 километра северозападно от столицата Катманду. To e на дълбочина 31 километра.

Малко по-късно службата ревизира информацията. На сайта на Геоложката служба се съобщава, че земетресението е с магнитуд 7,9 по Рихтер на 81 километра северозападно от Катманду и на 68 километра от Покхара. Земетресението е на 15 километра дълбочина.

Свидетели съобщиха, че има съборени сгради в столицата. Най-малко двама души са загинали - 15-годишно момиче в Индия до границата с Непал и едно дете до столицата Катманду.

9-етажна сграда се е сринала и около 400 души са затрупани.

В основната болница в столицата има хора със счупени ръце и крака. От болницата информират, че до момента са преброили 36 тела. Непалската телевизия Kantipur показа най-малко 21 тела, наредени на земята.Непалска медия предаде, ченай-малко 50 души са затрупани под кулата Дхарахара, построена през 19 век. "Франс прес" съобщава, че няколко тела са извадени от руините на кулата.

Все още не може да се уточни броят на загиналите и ранените, тъй като разрушенията са твърде големи.

Официален представител в страната заяви, че повече от 150 души са загинали в столицата.

Непалски дипломат смята, че стотици са загинали, а министерството на благоустройството съобщи, че най-малко 114 души са изгубили живота си след природното бедствие. В Катманду се съобщава за 71 загинали и до Бхактапур други 43-ма, каза говорител на ведомството, предаде "Франс прес".

Вътрешното министерство на Непал потвърди за 108 загинали по "първоначални данни". Малко по-късно от полицията ревизираха данните, уточнявайки, че 449 души са загинали.

С всяка изминала минута броят на загиналите нараства. Съобщава се за 688 в Непал.

От правителството казаха, ченай-малко 30 души са ранени в района на Еверест. Има информация и за 8 жертви. Обикновено месец април е най-добрият за изкачване на върха заради добрите метеорологични условия. Точно преди година там загинаха 16 непалски шерпи при лавина.Има информация за лавини в района на Еверест след земетресението.

 

Силният трус е усетен в Ню Делхи и други северни градове на Индия, също в Бангладеш, Тибет и Пакистан, информираха свидетели.

АП обяви, че в Бангладеш са загинали двама души, а повече от 100 са ранени. Индийски официални представители заявиха, че най-малко 20 души са загинали в Индия и десетки са ранени. 

Премиерът на Индия Нарендра Моди свика извънредна среща на кабинета.

Около 6:45 часа по Гринуич е регистриран вторичен трус 6,5по Рихтер в същия район, обявиха от Европейския сеизмологичен център. Трусът е бил на 80 километра дълбочина. Няколко минути преди това е имало трус 5,5 по Рихтер на дълбочина 100 километра, а в 6:56 по Гринуич е регистриран вторичен трус от 5,8 по Рихтер на 133 километра дълбочина.

Най-тежкото земетресение в историята на страната е през 1934 година, когато е регистриран трус с магнитуд 8,0 по Рихтер. Тогава Катманду, Бхактапур и Патан са почти унищожени.

Непал е дом на Еверест, най-високият връх на света. В страната живеят 27,8 милиона души, а в столицата Катманду - около 700 хиляди. Непал се разпростира на 147 181 квадратни километра. Тя е една от най-бедните държави в света. Повече от 80% от населението зависи от селското стопанство. Доходите на глава от населението на година са 656 долара. Около 25% от населениетоживее в нищета.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати