28 Март 2024 г. Четвъртък

Полша се въоръжава с ракети от САЩ и хеликоптери от ЕС

2015-04-23 08:00:36
Разтревожената от руските амбиции Полша ускорено укрепва отбраната си и обяви, че е избрала американските ракети "Пейтриът" и европейските хеликоптери "Каракал" за своите въоръжени сили, пише Мишел Мрожински от Франс прес.

Полският президент Бронислав Коморовски лично обяви тези решения, взети в момент, когато "сигурността се влошава заради руско-украинския военен конфликт", каза той.

Варшава "ще договори със САЩ закупуването на ракети земя-въздух", заяви той пред пресата. Договорът се оценява на повече от 5 милиарда евро и е най-големият в историята на полската армия. С избора на "Пейтриът"-ите на Рейтиън Полша се отказва от офертата на европейския консорциум Юросам, в който участват фирми от Франция и Италия.

Бързината на вземане на решението за ракетите земя-въздух е изненадваща, но не и изборът на американската фирма Рейтиън, който бе широко очакван от експертите, тъй като търгът изглеждаше формулиран така, че да е благоприятен за производителя на системите "Пейтриът".

Главният аргумент в полза на офертата на Рейтиън изтъкваше, че оборудването й ще се интегрира идеално със системите на НАТО, по-специално вече разположените в Германия, според полските медии.

Полша предвижда да се сдобие с осем ракетни установки до 2025 г. според полското министерство на отбраната. "За временното осигуряване на противоракетната и противовъздушната отбрана предвиждаме купуване на две установки за три години след подписването на договора", добави министерството в изявление.

Президентът на Рейтиън Дан Кроули съобщи през февруари, че първите "Пейтриът"-и, ако Варшава финализира договора, може да се доставят през 2018 г. Една такава американска ракетна установка вече бе разположена в Полша в края на март за обучение на полски военни.

В същото време Варшава реши да купи европейските многоцелеви хеликоптери Ейч 225 "Каракал" на компанията Еърбъс, отхвърляйки офертите на американската фирма Сикорски и италианско-британската АгустаУестланд.

"Правителството взе политическото решение да се спре на хеликоптера на компанията Еърбъс" за летателни изпитания“, заяви Коморовски.

В телефонен разговор с полския си колега френският президент Франсоа Оланд снощи изрази задоволство от съобщението, което "отговаря на волята на Франция и Полша да изградят Европа на отбраната, опираща се на дългосрочни индустриални партньорства".

Вчера министерството на отбраната уточни в изявление, че става дума за 50 хеликоптера, а не 70, както бе обявено по-рано.

Съгласно нормалната процедура договорът ще се финализира едва след като полската армия одобри резултатите от тестовете.

"Офертата на Еърбъс е единствената, която в пълна степен отговаря на изискванията", заяви през февруари пожелал анонимност западен експерт.

Според Мариуш Челма, главен редактор на специализираното по въпроси на отбраната списание "Дженник Збройни", 50-те хеликоптера "Каракал" ще струват 13 милиарда злоти (3,3 милиарда евро).

Близък до френското министерство на отбраната източник вчера обаче посмекчи ентусиазма. "Още нищо не е постигнато, трябва да останем предпазливи, това е само обявяването на финалната фаза на процеса на подбор", заяви източникът.

"Еърбъс обаче е единственият избран във финалната фаза на тестове производител. Сега трябва тази фаза да премине добре, но смятаме, че този избор е трудно обратим", добави източникът, според който, ако всичко се развие добре, договорът може да се подпише през септември, а доставките да започнат през 2017 г.

Както при ракетите, така и при хеликоптерите Полша иска изборът да е от полза за индустрията й и по-голямата част да се произведат в Полша.

Президентът Коморовски освен това обяви, че "в близко бъдеще" ще приключат други важни търгове, включително за бойни хеликоптери и противоракетни системи с малък обсег.

През 2013 г. Полша започна широка програма за модернизация на армията си. В следващите десет години Варшава смята да отдели за нея 140 милиарда злоти (около 35 милиарда евро) за замяна на техниката си, която в по-голямата си част е съветско производство с изтичащ срок на годност.

Полската армия беше една от най-големите в бившия Варшавски договор с около 350 000 войници в края на 80-те години. След връщането на независимостта на Полша през 1989 г. тя претърпява дълбоко преструктуриране.

Член на НАТО от 2004 г., тя става професионална армия през 2010 г.

Сега числеността й е 95 800 войници от всички родове. Към тях се прибавят около 12 000 души от резерва, създаден по модела на американската Национална гвардия. Полша отказва завръщане към наборната армия и тази година реши да свика всичките 12 000 резервисти за задължителни учения.

През март полският министър на отбраната Томаш Шемоняк обяви и по-тясно сътрудничество на полската армия със стотина военизирани формирования за укрепване на защитата на страната заради заплахата от разрастване на украинския конфликт.

Полските ВВС разполагат с 480 самолета, в това число 48 американски изтребителя F-16 и 32 МиГ-29 съветско производство, двадесетина модерни транспортни самолети и петдесетина многоцелеви хеликоптери Ми-2 съветско производство.

Сухопътните сили на Полша ползват над 1100 БТР-а и 450 танка, но повечето от тях се нуждаят от модернизация, за да отговарят на съвременните нужди.

Полските ВМС в момента имат около 105 бойни единици, в това число около 40 бойни кораба, сред които пет подводници, две фрегати, три миночистача и една корвета.

Полша отделя 1,95 процента от своя БВП за отбрана. За 2014 г. сумата е била близо 8 милиарда евро.

След началото на кризата в Украйна полският президент Бронислав Коморовски поиска това перо да се увеличи на 2 процента от БВП. Предвидено е увеличението да влезе в сила от 2016 г. Част от покупките са изтеглени по-рано.

Освен 50-те многоцелеви хеликоптери Полша смята да се сдобие в следващите години и с бойни хеликоптери на стойност около 2 милиарда евро.

Тя смята да подсили и противовъздушната си отбрана. Освен ракетите "Пейтриът" тя иска да се сдобие и с ракетни системи с много малък и малък обсег, както и да купи разузнавателни и бойни безпилотни самолети. Сухопътните сили също смятат да подсилят артилерийските си системи.

Полските ВМС планират към 2022-2023 г. да се сдобият с три подводници, които може да носят усъвършенствани крилати ракети.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати