Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 19
Начало arrow Крими arrow Кредитна измама: Връщаш пари, които не си взел?

Кредитна измама: Връщаш пари, които не си взел?

  Print E-mail
2015-04-22 09:44:39
източник: news.bg

Знаете ли, че можете да се окажете длъжници, без да сте вземали пари? В този ужасен капан са се заключили десетки хора от района на Лом, които твърдят, че са измамени след като са кандидатствали за бърз кредит в дунавския град, но не били одобрени.

Преди няколко дни хората започнали да получават писма, че дължат пари и то с лихва, а някой от тях дори били посетени и от фирма за събиране на дългове. Хората са категорични, че пари не са получавали, а само са кандидатствали за кредит, като си оставили копие от личната карта, съобщава Нова телевизия.

Людмила е от ломското село Мокреш. Жената се грижи сама за шест годишния си син и малкия им дом. Именно за ремонт на къщата, в края на миналата година решила да изтегли бърз кредит от 500 лева. И отива в Лом, за да кандидатства.

"Подписах се на този документ, където се кандидатства за кредита. Те попълваха документа, записаха ми ЕГН, трите имена, абсолютно всичко и преснимана лична карта", казва Людмила Янекова.

Няколко дни по-късно кредитният инспектор й се обажда, за да й каже, че не е одобрена.

"Оттогава, не съм ходила в офиса, никой не ми е звънял, докато в края на март получих писмото, с което дължа сумата от 1507 лева и 14 стотинки. Останах учудена, откъде идва този кредит, след като не съм теглила тази сума", споделя още Людмила.

Учудена останала и Мариета от същото село, която за първи път кандидатствала за бърз кредит от 500 лева  в същата фирма. И тя не била одобрена. Жената получава детски и социални помощи за четирите си деца, а мъжът й работи в местната кравеферма. Жената искала да купи малко дрехи за децата си, боя за прозорците и храна.

Пари за боя и дрехи Мариета така и не получила - нито на ръка, нито по банковата сметка, която посочила при кандидатстването. Преди дни обаче разбира, че е длъжник. Посещават я няколко мъже, които й казали, че има да връща пари по изтеглен кредит.

Фирмата за бързи кредити е софийска. Има представителства в няколко града в страната. Потърпевшите водят камерата на телевизията до офиса, в който са кандидатствали. От София отричат някога да са работили в Лом, но в същото време на официалния им сайт има информация за техен офис именно на този адрес. Сега обаче няма никого.
 
От фирмата за бързи кредити отказаха среща с екипа на телевизията. И в писмен вид обясниха, че централата им в София не подозирала за измамата. Намекват, че извършители са хора, които се представят за служители на фирмата. Но не посочват имена.

Кредитният инспектор и една жена, пред които измамените са кандидатствали за кредит не отричат, че са работили в Лом от името на фирмата за бързи кредити, но поради подписаните от тях договори, не дават информация. Прокуратурата и полицията вече проверяват сигналите от потърпевшите. А хората са категорични, че ще си търсят правата в съда.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини Министърът на околната среда Емил Димитров отива на съд с ТЕЦ "Бобов дол". Това стана ясно от брифинг в Министерски съвет. ТЕЦ "Бобов дол" няма да работят, докато не си ...
  Новини Продължава издирването на обирджиите на митницата в Благоевград, съобщава bTV.По първоначална информация крадците са пробили с ъглошлайф касите на митницата. Все още обаче не е ясна ...
  Новини В ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лева подкуп за издаването на решения за инвалидност, информира Нова.Всъщност сумите варирали между 200 и 1 000 лева.При вчерашния арест на председателката на ...
  Новини Трима лекари се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. - - Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на ...
  Новини Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков, който е под домашен арест, бил влязъл за минути в столичния ресторант, където бе сниман на маса с тежки чаши, за да си вземе храна.  - Такава версия ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?