28 Март 2024 г. Четвъртък

Кредитна измама: Връщаш пари, които не си взел?

2015-04-22 09:44:39
Знаете ли, че можете да се окажете длъжници, без да сте вземали пари? В този ужасен капан са се заключили десетки хора от района на Лом, които твърдят, че са измамени след като са кандидатствали за бърз кредит в дунавския град, но не били одобрени.

Преди няколко дни хората започнали да получават писма, че дължат пари и то с лихва, а някой от тях дори били посетени и от фирма за събиране на дългове. Хората са категорични, че пари не са получавали, а само са кандидатствали за кредит, като си оставили копие от личната карта, съобщава Нова телевизия.

Людмила е от ломското село Мокреш. Жената се грижи сама за шест годишния си син и малкия им дом. Именно за ремонт на къщата, в края на миналата година решила да изтегли бърз кредит от 500 лева. И отива в Лом, за да кандидатства.

"Подписах се на този документ, където се кандидатства за кредита. Те попълваха документа, записаха ми ЕГН, трите имена, абсолютно всичко и преснимана лична карта", казва Людмила Янекова.

Няколко дни по-късно кредитният инспектор й се обажда, за да й каже, че не е одобрена.

"Оттогава, не съм ходила в офиса, никой не ми е звънял, докато в края на март получих писмото, с което дължа сумата от 1507 лева и 14 стотинки. Останах учудена, откъде идва този кредит, след като не съм теглила тази сума", споделя още Людмила.

Учудена останала и Мариета от същото село, която за първи път кандидатствала за бърз кредит от 500 лева  в същата фирма. И тя не била одобрена. Жената получава детски и социални помощи за четирите си деца, а мъжът й работи в местната кравеферма. Жената искала да купи малко дрехи за децата си, боя за прозорците и храна.

Пари за боя и дрехи Мариета така и не получила - нито на ръка, нито по банковата сметка, която посочила при кандидатстването. Преди дни обаче разбира, че е длъжник. Посещават я няколко мъже, които й казали, че има да връща пари по изтеглен кредит.

Фирмата за бързи кредити е софийска. Има представителства в няколко града в страната. Потърпевшите водят камерата на телевизията до офиса, в който са кандидатствали. От София отричат някога да са работили в Лом, но в същото време на официалния им сайт има информация за техен офис именно на този адрес. Сега обаче няма никого.
 
От фирмата за бързи кредити отказаха среща с екипа на телевизията. И в писмен вид обясниха, че централата им в София не подозирала за измамата. Намекват, че извършители са хора, които се представят за служители на фирмата. Но не посочват имена.

Кредитният инспектор и една жена, пред които измамените са кандидатствали за кредит не отричат, че са работили в Лом от името на фирмата за бързи кредити, но поради подписаните от тях договори, не дават информация. Прокуратурата и полицията вече проверяват сигналите от потърпевшите. А хората са категорични, че ще си търсят правата в съда.
източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати